Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att främja solvärme som en del i satsningen på förnybar energi.
Sedan den 1 juni 2000 finns det så kallade solvärmebidraget till installation av solvärmeanläggningar i småhus, flerbostadshus och bostadsanknutna lokaler. Parallellt med bidraget har Energimyndigheten (som representant för staten) träffat en överenskommelse med Svenska solenergiföreningen om olika insatser för att främja bransch- och marknadsutvecklingen. Överenskommelsen innebär bland annat att det ställs resurser till förfogande för att informera och utbilda yrkesgrupper som kan påskynda marknadsutvecklingen.
I överenskommelsen ingår också att följa marknadsutvecklingen och analysera vilka resultat de olika insatserna ger. För detta arbete har det bildats en analysgrupp som följer försäljningen av solfångare och system, bidrags- och kostnadsutvecklingen, vilken betydelse bidraget har och vad de övriga insatserna ger för resultat. Analysgruppen består av två representanter från Boverket, en representant från Statens energimyndighet samt två representanter från Svenska solenergiföreningen.
Solvärmebidraget som tillkom för att påskynda marknadsutvecklingen uppgår som mest till 7 500 kronor och blir i sammanhanget ett begränsat stöd för den enskilde som gör en relativt stor investering i ny teknik. Solvärmebidraget var ursprungligen finansierat till och med 2004, men regeringen har sedan förlängt stödet och gör så även för 2009 och 2010. Samtidigt finns här stora möjligheter att förnya uppvärmningen av enskilda hus och då inte minst i nyproduktion på ett klimatsmart sätt. Genom en utveckling av solvärmeandelen i Sverige skapas även förutsättningar för nya exportmarknader såväl i form av koncept på hållbara städer och samhällen som till alternativ uppvärmning istället för kol och olja. En höjning av stödet kan övervägas men måste då ta fasta på en översyn av regelverket för att bidraget så långt möjligt säkerställer att hela installationen främjar god hushållning. Det är viktigt att vara varsam med bidrag för att inte störa marknaden.