Motion till riksdagen
2008/09:N355
av Peter Jonsson m.fl. (s)

Vattenfall och energipolitiken


s80068

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att använda Vattenfall vid eleffektiviseringar inom industrin samt att Vattenfall ska förbli helägt av staten.

Motivering

Under se senaste åren har den elintensiva basindustrin sett hur priserna på energi sakta men säkert gått upp. Det innebär att företagen i sin tur hushållar med energin på ett positivt sätt och eleffektiviserar samt bygger om till andra energialternativ. Detta är stora investeringar som är kostsamma och som inte heller ger någon produktionseffektivitet.

Den elintensiva industrin har samtidigt stora problem, exempelvis inom massa- och pappersindustrin, de som inte tillverkar egen energi är oerhört beroende av Vattenfall med flera. Tunga utgifter är också handeln med utsläppsrätter och kostnader för transporter till marknaderna i Europa och övriga världen. Detta medför att energin är ett viktigt instrument för de svenska exportföretagen. Därmed är det angeläget att energikostnaden är så låg som möjligt.

Sverige är ett föregångsland inom energiomställningen. Vi har, som ett av få länder i världen, redan lyckats minska våra utsläpp av växthusgaser. Vi får en förhållandevis stor del av vår energi från förnybara energikällor och miljöteknikbranschen skördar stora framgångar. Detta är resultat av en målinriktad och långsiktig politik. Stöd till vindkraft, solenergi samt biobränslen – och därmed landsbygdsutveckling och alternativ användning av åkermark – har ökat den förnybara energin markant. Kommunernas fjärrvärmeutbyggnad har också bidragit.

Genom en tydlig ägarstyrning ska Vattenfall kraftfullt bidra till omställningen av det svenska energisystemet. Bolaget genomför nu stora satsningar på förnybar energi och investeringar i såväl effekthöjningar som drifts- och leveranssäkerhet. Det nuvarande målet är 10 TWh ny förnybar el till år 2016 och tillkom i dialog med den tidigare socialdemokratiska regeringen. Vi anser att denna ambition bör höjas samt att Vattenfall också bör ta ett större ansvar för investeringar i ny teknik, i pilot- och demonstrationsanläggningar för förnybara energikällor och i effektivare elöverföring. En modell som bör prövas är om vinstmedel från Vattenfall kan ligga till grund för en särskild fond för att stärka finansieringen inom energi- och miljöteknikbranschen. Vattenfall ska också vara en strategisk partner till basindustrin och kunna erbjuda sina industrikunder Europas lägsta energipriser.

Vattenfall kan med fördel användas vid eleffektivisering samt ombyggnationer till annat energialternativ, där Vattenfall kan vara en samarbetspart och bidrag med lån och/eller investeringar till svensk basindustri.

Vattenfall har betytt mycket för vårt land när det gäller energiutbyggnaden och kommer att betyda mycket i den framtida energiomställningen. Därför måste Vattenfall även i fortsättningen vara helägt av den svenska staten.

Stockholm den 3 oktober 2008

Peter Jonsson (s)

Christina Oskarsson (s)

Jörgen Hellman (s)