Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att satsa på klimatsatelliten Steam.
Svensk rymdforskning åtnjuter stor internationell respekt inom sina områden, vilket är ett resultat av innovativa satsningar på djärva forskningsprojekt. Forskningssatelliterna Viking (rymdplasmafysik) och Odin (astronomi och klimatforskning) som sändes upp 1986 respektive 2001 brukar till exempel framhållas som extremt tids- och kostnadseffektiva i internationell jämförelse, d.v.s. de ger mycket forskning per spenderad krona. Dessutom har de varit banbrytande på sina respektive områden.
Sverige har på så sätt utvecklat en förmåga på rymdområdet som gör det möjligt att spela en viktig, ja till och med ledande roll i rymdprojekt som kan sprida ljus över klimatfrågan.
Svenska forskare och rymdföretag har formulerat ett rymdforskningsprojekt kring vattenångans betydelse för klimatet som använder samma observationsteknik som Odin. Projektet kallas Steam och kan ge viktiga bidrag till att förbättra klimatmodellernas noggrannhet och väsentligt minska osäkerheten i prognoserna för temperaturökningen.
Detta projekt innehåller också mycket avancerad rymdteknik som bidrar till svenska rymdföretags kommersiella möjligheter. Utvecklingen av själva instrumentet till Steam pågår, men det är ovisst om det får chansen att sändas upp i rymden inom rimlig tid.
Steam kan genomföras i samarbete med till exempel Kanada och andra länder i Europa. Om Sverige intar den ledande rollen i projektet skulle det kunna bli en manifestation av vårt lands beslutsamhet att bidra till lösningen av klimatfrågan, vår tids ödesfråga. Steam skulle kunna vara ett lämpligt svenskt initiativ inför vårt ordförandeår i EU 2009 och även bli ett svenskt bidrag till EU:s projekt (GMES) för miljöövervakning från rymden.
Ett projekt som Steam passar utmärkt in i den offentligt finansierade svenska rymdsatsningen, och regeringen bör genom skrivningar i regleringsbrev till myndigheterna ombesörja att detta projekt ges hög prioritet.