Motion till riksdagen
2008/09:N346
av Sinikka Bohlin (s)

Satsningar på havsbaserad vindkraft


s25096

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om havsbaserad vindkraft.

Motivering

När den stora satsningen Lillgrund invigdes sommaren 2008 var det ett stort ögonblick för den havsbaserade vindkraften i Sverige. Bygget av världens tredje största vindkraftspark placerade Sverige på den internationella vindkraftskartan.

Tyvärr riskerar den hittills största satsningen på havsbaserad vindkraft också att bli den sista på mycket länge. I dagsläget finns inga utfästelser från staten rörande de ekonomiska förutsättningarna framöver, och många av de projekt som planerats ligger nu på is i väntan på besked.

För att Sverige ska kunna nå åtagandet 49 % förnyelsebar energi till 2020, som en del av EU:s ambitioner för förnyelsebar energi, kommer en omfattande utbyggnad av vindkraften att krävas.

Havsbaserad vindkraft har flera viktiga fördelar som del i det svenska energisystemet. Inte minst erbjuder den möjlighet till utbyggnad av stor volym på kort tid, vilket krävs för att klara förnybarhetsmålet. Placeringen till havs innebär, vanligen, en enklare planprocess och förmodligen färre överklaganden under denna. I kombination med att det redan finns konkreta utbyggnadsplaner borgar detta för en förhållandevis kort tid mellan beslut och faktisk utbyggnad.

Samtidigt som en satsning på havsbaserad vindkraft är viktig för att klara av att uppfylla våra europeiska åtaganden erbjuder den också möjligheter till exportframgångar. Havsbaserad vindkraft är en mycket snabbt växande industri i andra länder, som Danmark, Tyskland och Storbritannien. Efterfrågan på specialiserade verk för detta kommer bara att öka de kommande åren, och en nationell efterfrågan på vindkraftverk kan också vara grunden för en svensk vindkraftsindustri som i sin tur kan generera både jobb och exportintäkter.

Under den socialdemokratiska regeringen gjordes betydande satsningar på att underlätta introduktionen av havsbaserad vindkraft, både genom regelförenklingar och genom ett särskilt stöd för pilotprojekt, vilket bl.a. möjliggjorde Lillgrund. Redan från början stod det klart att dessa insatser var inledningen på ett mer långsiktigt åtagande, syftande till att möjliggöra storskaliga satsningar till havs.

I och med regeringsskiftet har den politiken emellertid gått i stå. Stödet till pilotprojekt kommer att fasas ut eftersom det inte tillförs resurser för nya projekt och den särskilda miljöbonusen till havsbaserad vindkraft kommer att avskaffas vid utgången av 2009. Genom uttalanden av regeringsföreträdare har det gjorts klart att detta är en medveten politik från regeringens sida och att man inte ser havsbaserad vindkraft som ett trovärdigt alternativ.

Vi har kommit på efterkälken ifråga om landbaserad vindkraft och med regeringens politik kommer vi även att hamna efter ifråga om havsbaserad. Det innebär färre möjligheter för svenska företag, färre jobb och mindre export­intäkter. Det är, kortfattat, en ansvarslös energipolitik.

Frågan om havsbaserad vindkraft är i högsta grad en politisk fråga. Idag hämmas investeringarna av osäkra ekonomiska kalkyler och en högre kostnad för att bygga till havs. Dessutom tvingas de som bygger havsbaserad vindkraft att själva finansiera anslutningarna, vilket leder till ytterligare högre kostnader.

Det finns många skäl som talar för varför staten borde satsa långsiktigt på havsbaserad vindkraft: Havsbaserade lösningar finns redan på planeringsstadiet och kan påbörjas snabbt så snart villkoren är tillräckligt bra. Energibalansen i Sverige förutsätter att vindkraft byggs ut både i norr och i söder. De verkligt storskaliga anläggningarna byggs bäst till havs. Det finns en växande internationell marknad dit svensk teknik skulle kunna exporteras.

Det är därför rimligt att staten återigen tar sitt ansvar för en snabb och storskalig utbyggnad av havsbaserad vindkraft i Sverige. Detta bör ske på flera sätt: enklare planprocesser, bättre ekonomiska villkor och satsningar på teknikutveckling för en svensk vindkraftsindustri. Vill Sverige vara i framkant av utvecklingen av modern vindenergi till havs är det bråttom. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med ett samlat förslag för att utveckla den havsbaserade vindkraften i Sverige.

Stockholm den 3 oktober 2008

Sinikka Bohlin (s)