Motion till riksdagen
2008/09:N343
av Désirée Pethrus Engström (kd)

Invandrares företagande


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om direktupphandlingars konsekvenser för invandrarägda företag.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kapitalförsörjningen för personer med utländsk bakgrund som vill starta eget företag.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om information om företagande till nyanlända under deras introduktionstid.2

1 Yrkande 1 hänvisat till FiU.

2 Yrkande 3 hänvisat till AU.

Motivering

Invandringen utgör en enorm resurs för vårt land. Många kommer hit med kompetens som Sverige är i stort behov av och som kan bidra till vårt lands välfärdsutveckling. Tyvärr är vi dåliga på att tillvarata denna kompetens. Många välutbildade och välmeriterade invandrare går arbetslösa eller har jobb som långt ifrån motsvarar deras meriter. Detta är en stor förlust för Sverige som nation och en stor förlust för enskilda människor.

Många personer med invandrarbakgrund har tagit chansen att starta eget företag. Många invandrare kommer från länder där företagande fyller en helt annan roll än i Sverige. Enligt Nutek är var femte ny företagare invandrare. Det visar på att personer med invandrarbakgrund utgör en viktig del av svensk företagsamhet och lägger i sin tur grunden för en högre sysselsättningsgrad bland invandrare.

Dock finns hinder för att invandrarägda företag ska startas och för att personer med invandrarbakgrund som vill ska kunna starta eget.

I offentlig upphandling utgör invandrarägda företag endast 0,4 promille av alla leverantörer, eller 51 stycken av totalt 203 945. Den siffran visar på att något är fel. En bidragande orsak till problematiken kan vara att lagen om offentlig upphandling (LoU) efterlevs dåligt inom den offentliga sektorn och att många beställare direktupphandlar. I direktupphandlingar blir ofta invandrarföretag bortsorterade då dessa företag sällan är särskilt etablerade. Kännedomen om LoU är också låg bland många invandrarföretag, vilket gör att många företag låter bli att lämna anbud. Konsekvenserna av detta bör ses över.

Kapital är en förutsättning för att kunna starta företag. Tyvärr vittnar många invandrare om svårigheter att få tag på riskvilligt kapital och många känner sig rent av diskriminerade när de ansöker om lån. Almi har särskilda lån till personer med invandrarbakgrund som vill starta eget, vilket är bra. Tillgången på kapital är ändå ett problem för just denna grupp och frågan om invandrares kapitalförsörjning i samband med företagsstart bör därför ses över. Det vore ett bra tillfälle att särskilt se över detta i samband med den utredning som just nu arbetar med frågan om företagares kapitalförsörjning.

Att driva företag i Sverige är inte helt enkelt. Regler och skattelagar försvårar och fördyrar, och för många personer med utländsk bakgrund kan det vara ett ännu större hinder. Det är viktigt att start av eget företag formuleras som ett alternativ så gott som något annat i introduktionen av nyanlända. Det är nödvändigt att personer som av olika anledningar invandrar till Sverige får information om hur det är vara företagare i Sverige och kan få särskild riktad hjälp. Denna fråga bör särskilt beaktas när regeringen ska återkomma i frågan om nya former för introduktionen av nyanlända.

Stockholm den 2 oktober 2008

Désirée Pethrus Engström (kd)