Motion till riksdagen
2008/09:N334
av Pia Nilsson (s)

Kvinnors företagande


s25016

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av riskkapital för kvinnors företagande.

Motivering

I Sverige startas färre företag av kvinnor än av män och det finns även studier som visar att kvinnors förutsättningar skiljer sig från männens. Traditionellt sett anses mannen vara entreprenören och företagaren i samhället.

Tillväxtpolitiken önskar fler företag och fler företagare och det råder politisk konsensus om att det är önskvärt att fler kvinnor startar företag. Om samhället i större utsträckning kunde tillvarata de affärsidéer som kvinnor har skulle vi nå en ökad sysselsättning och högre ekonomisk tillväxt.

Kvinnors företagande är en viktig och växande del av småföretagssektorn. Andelen kvinnor som driver företag är fortfarande lägre än andelen män. För att öka antalet företagarkvinnor satsade regeringen under 2000-talet mångmiljonbelopp på att främja kvinnors företagande. Nutek har nyligen beviljat nytt stöd för ett program som främjar kvinnors företagande för perioden 2007–2009.

Forskning har visat att det generellt sett är svårt för företagare att lösa finansieringen av nya affärsverksamheter då det i inledningsskedet föreligger större osäkerhet och tillgången på riskkapital är begränsad.

Forskning har även visat att kvinnor verkar ha svårare att finna finansiärer till sina verksamheter även om könsskillnaderna inte är så stora. Detta har visat sig gälla vid såväl företagsstart som utveckling av verksamheten. I en rapport utgiven av Nutek identifieras några av huvudorsakerna. En förklaring är att kvinnor verkar i de branscher som ses som mindre lukrativa av finansiärer. Flera studier visar att riskkapital koncentreras till branscher som är kunskapsintensiva och har högt teknikinnehåll, branscher där kvinnor är underrepresenterade.

Vidare konstateras att kvinnor driver företag i mindre skala och därför efterfrågar små lån som inte är lönsamma för kreditgivaren som ändå har samma hanteringskostnad. Dessutom har det i studier framkommit att kvinnor ofta saknar det egna kapital som efterfrågas som säkerhet av kreditgivarna, vilket gör det svårare att beviljas lån. Kvinnor använder sig ofta av mindre kapital och startar sina verksamheter i mindre skala än vad män gör.

Ytterligare en förklaring kan vara att kvinnor tänker och agerar annorlunda än män i sitt företagande och att de finansiella aktörerna inte besitter den kunskap som är nödvändig för att på ett tillfredsställande sätt kunna bedöma kvinnors affärsidéer. Kvinnor har dessutom mindre företags- och ledningserfarenhet, vilket kan leda till att de missgynnas i kontakten med finansiärer.

Företag som drivs av kvinnor ska ha samma möjligheter att växa som företag som drivs av män. Därför bör staten se över sina företagsfrämjande åtgärder i detta syfte.

Stockholm den 26 september 2008

Pia Nilsson (s)