Motion till riksdagen
2008/09:N302
av Patrik Forslund (m)

Strategi och finansiering för stora internationella idrotts- och kulturevenemang


m1072

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta fram en nationell strategi för att vara värdland för stora internationella idrotts- och kulturevenemang.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fondera pengar från Svenska Spel till ansökningsprocesser och garanti.

Motivering

Turismen som bransch växer sig allt starkare i Sverige och är en framtidsbransch i hela Europa. Turismen som näring ökar hela tiden i antalet helårsverken och omsättning och genererar stora inkomster till staten. År 2007 spenderade varje besökare 800 kronor om dagen. Turistnäringens exportvärde ökade sin totala omsättning med 4,4 procent till drygt 236 miljarder kronor och genererade närmare 12 miljarder kronor i momsintäkter till statskassan.

Sysselsättningen inom turistnäringen har ökat med drygt 32 procent sedan 2000, eller med nästan 28 000 nya heltidsarbeten mellan åren 2000 och 20007. Mätt i medeltal sysselsatta har Sveriges totala sysselsättning under motsvarande period ökat med cirka 5,1 procent. Man ska komma ihåg att det i nuläget inte finns några traditionella basnäringar som ökar i samma takt.

I Dalarnas län har sysselsättningen inom turistnäringen ökat med 24 procent sedan år 2000. Under 2007 sysselsatte turistnäringen 4 539 helårsverken i Dalarna samt omsatte drygt 4 349 miljoner kronor. Antalet gästnätter uppsteg dessutom till drygt 10 898 000 övernattningar i form av hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, fritidshus samt hos vänner och bekanta. Turistnäringen omsätter med andra ord enormt mycket pengar och det är hög tid att tillvarata den potential som finns inom området, för att skapa förutsättningar för att turistnäringen ska växa och öka sysselsättningen i Dalarna.

Det finns olika sätt att marknadsföra ett land. Man kan till exempel syssla med regelrätt marknadsföring, där man avsätter en viss summa pengar som går till marknadsföring eller så kan man satsa på att vara arrangörsland för olika stora evenemang.

Att vara arrangörsland för stora internationella kultur- och idrottsevenemang är ett bra skyltfönster för Sverige och bidrar på sikt till att locka hit fler turister. Det finns en hel del länder och städer vars internationella status ökat efter att de stått värdar för något större evenemang. Lillehammer, Salt Lake samt Barcelona är goda exempel på städer som ökat sin turism avsevärt efter att de stått värdar. Storstäderna slåss nu om att få arrangera OS, VM och EM i olika sporter.

Sverige behöver en tydlig strategi för hur vi ska söka internationella tävlingar och hur vi ska lösa finansieringen. Dessa evenemang leder till många utländska besökare vilket genererar hotellnätter, restaurangbesök och tv-timmar vilket leder till ökad sysselsättning och mer pengar till stat, företag och regioner. Det bidrar även till att dessa besökare på sikt återvänder som turister till Sverige. Vi har redan städer som är duktiga på större evenemang. Inte minst Mora med Vasaloppet, Åre med alpina VM, Falun med längd-VM och Göteborg med friidrotts-EM. Dessvärre saknar Sverige en gemensam strategi för hur vi ska få fler evenemang.

Det blir allt dyrare att ge sig in i jakten på att få arrangera attraktiva internationella storevenemang. Men med tanke på vilka belopp dessa evenemang ger tillbaka till näringarna och staten, samt de arbetstillfällen de skapar, så måste Sverige ha ekonomiska resurser för att kunna delta i den hårdnande internationella konkurrensen. Förslagsvis kan man sälja Svenska Spel och låta delar av överskottet från försäljningen fonderas för ändamålet att kunna ta upp kampen om de internationella storevenemangen. Intäkter från andra licensierade spelbolag skulle också kunna fonderas för detta ändamål. De fonderade medlen skulle i sin tur kunna användas till ansökningar och ekonomiska garantier vid ansökningar om större evenemang som gagnar Sverige. På sikt skulle dessa evenemang vara mycket lönsamma för Sverige, inte minst ur ett näringsperspektiv.

Stockholm den 2 oktober 2008

Patrik Forslund (m)