Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av bygdemedel till berörda bygder från produktionen av vindkraft.
Vårt land står inför en kraftfull utbyggnad av vindkraften. Från dagens produktion på drygt 1 TWh per år till 10 TWh per år till 2015. Energimyndigheten talar till och med om 30 TWh år 2020.
Detta är mycket positivt för Sveriges energibalans, och vindkraften är en mycket miljövänlig energiproduktion. En fråga av yttersta vikt är att miljöprövning och tillståndsgivning förenklas och kan ske inom rimlig tid. Dessutom måste gällande detaljplanekrav för vindkraftsanläggning omprövas.
Låt oss nu inte göra samma misstag som vid utbyggnaden av vattenkraften. Utbyggnaden av vattenkraften har medfört stora ingrepp i naturen, och berörda bygder har nu en negativ belastning till följd av detta för sin utveckling inom bl.a. turism – en näring i mycket stor expansion.
Miljökompensationen i form av bygdeavgiftsmedel från dagens vattenkraft värderas endast till 110 miljoner kronor per år vilket motsvarar ca 0,16 öre/
KWh (110 miljoner kronor per år dividerat med 67 TWh per år).
.Markägare för ersättning som kompensation för skada och intrång.
Vindkraften har dock en påverkan på sin omgivning som långt ifrån enbart begränsas till den enskilde fastighetsägarens mark.
Det är principiellt viktigt att en del av det värde som vindkraften genererar ska stanna kvar i berörda bygder i form av ett årligt lokalt utvecklingskapital. Systemet med bygdeavgiftsmedel från vattenkraften kan stå som förebild. Detta bör ges regeringen till känna.