Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en försäljning av det statligt ägda företaget Lernia.
Lernia är ett statligt ägt företag som inriktat sig mot utbildningsinsatser, omställningsarbete och arbetslivsinriktad rehabilitering. De senaste åren har dock affärsområdet personaluthyrning av industri-, logistik- och teknikpersonal växt kraftigt.
Lernia är ett välskött företag som omsätter över två miljarder kronor. Under 2007 ökade företaget sin omsättning med 21 procent, varav den största tillväxten skedde inom segmentet bemanning. För femtonde året i rad placerade sig företaget som ett av landets snabbast växande på Ahrens Rapid Growth tillväxtlista. Med totalt 2 685 medarbetare under 2007 var Lernia det företag på tillväxtlistan som har flest anställda.
Inom utbildningsområdet bedriver Lernia också grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningar samt svenska för invandrare på uppdrag av många kommuner. De erbjuder också ett antal KY-utbildningar inom olika yrkesområden. Därutöver ingår också tjänster som ledarskapsutveckling och omställningsarbete för både företag och deras medarbetare.
Regeringen har precis som många tidigare regeringar sett över sin ägarportfölj och sålt av verksamheter som Vin & Sprit med motiveringen att staten inte bör producera alkohol. Andra motiveringar för statliga bolag som noterats eller sålts av har varit att de skulle klara sig utmärkt, eller till och med bättre om de fick möjlighet att fullt ut konkurrera på marknaden. Dessutom bör man vid varje fall av statligt ägda bolag ifrågasätta om bolagets verksamhet ingår i statens kärnuppgifter eller har en hög grad av allmännytta för att motivera fortsatt statligt ägande. I Lernias fall är det svårt att se att några sådana argument skulle föreligga. Tvärtom finns det mycket som talar för att Lernia skulle klara sig alldeles utmärkt, och antagligen än bättre, om företaget fick utvecklas utan statlig inblandning. När bemanningsbranschen växer som aldrig förr är det svårt att se några skäl till att staten ska fortsätta att konkurrera med etablerade företag i upphandlingar och på andra områden. När regeringens politik på kommunal nivå syftar till att undvika att kommunala bolag konkurrerar med det lokala näringslivet bör samma princip gälla för det nationella planet. Dessutom finns det också redan idag väl utvecklade företag inom områdena ledarskapsutveckling, KY-utbildningar samt omställningstjänster.
Med anledning av ovanstående är det önskvärt att regeringen tar initiativ till att sälja Lernia i syfte att låta bolaget växa och utvecklas på lika villkor med övriga aktörer på marknaden.