Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att stärka hemslöjden som näring.
Mycket talar för att marknaden för hemslöjdsprodukter kommer att växa framöver. Resultaten från en Nutekstudie tyder på att den totala omsättningen i de butiker som säljer hemslöjd och närliggande produkter har ökat under senare år. Dessutom finns det ett stort och växande intresse för design och unika produkter. Detta ligger nära hemslöjden som produceras i små unika serier, med förankring i historien och traditionerna. Ytterligare en sak som talar för hemslöjden är att dess produkter är bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom det handlar om närproducerade och resurssnålt framställda produkter med lång livslängd.
Allt detta talar för att marknaden för hemslöjdsprodukter kommer att växa, men för att denna potential ska kunna utnyttjas krävs troligen ett nytänkande inom hemslöjden med en tydligare inriktning mot närings- och entreprenör-skapsfrågor.
En grov beräkning visar att den samlade omsättningen i den svenska hemslöjden ligger någonstans mellan 500 och 700 miljoner kronor per år och att näringen sysselsätter cirka 1 000 personer på heltid.
Det finns en stor potential för entreprenörskap inom näringen. Mer än hälften av de slöjdare som inte redan försörjer helt sig på hemslöjd skulle vilja göra detta om möjlighet fanns.
Viktiga åtgärder för att stärka hemslöjden som näring är bland annat:
Rikskonsulent. Regeringen bör överväga insatser för att främja hemslöjden som näring. Till exempel skulle en rikskonsulent kunna tillsättas. Denna rikskonsulents arbetsområde ska vara nationellt, och fokus ska helt vara på företags- och entreprenörskapsfrågor utifrån hemslöjdens specifika karaktär. Rikskonsulenten ska stödja respektive länshemslöjdskonsulents arbete.
Se över möjliga former av skattelättnad. En tänkbar åtgärd är sänkt moms. Idag är momssatsen olika för hemslöjd och konsthantverk som inte går att använda som bruksföremål. Den senare kan under vissa förutsättningar räknas som konstverk och har då ingen eller låg moms. Detta medför gränsdragningsproblem som riskerar att snedvrida konkurrensen. Därför borde momslagstiftningen på detta område ses över. Ytterligare ett motiv till att man skulle sänka momsen på hemslöjd är att den är arbetsintensiv, den stärker kunskaps- och kulturarvet och den är kulturnära (kulturen har ofta lägre momssats).
Förbättra och fördjupa statistiken. Bristen på statistik är ett problem inom hemslöjden. Man bör arbeta för att ta fram en standard, exempelvis liknande turistsektorns satellitkontoberäkning. Vidare bör SCB:s statistikproduktion när det gäller hemslöjd förbättras. Att förbättra den nationella statistiken för hemslöjd är inte en fråga som enbart gäller hemslöjden – den har bäring på hela kultur- och upplevelsesektorn, eftersom det finns ett generellt behov av att förbättra statistiken för denna sektor. Här finns även beröringspunkter med statistiken för hela den växande tjänstesektorn.