Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en energipolitik för att bryta oljeberoendet.
Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en kommission som skulle utveckla ett övergripande program för att bryta Sveriges oljeberoende. Anledningarna till detta var flera. Oljepriset påverkar Sveriges tillväxt och sysselsättning, men framför allt hotar förbränning av fossila bränslen klimatet och därmed framtiden för kommande generationer. Att det är nödvändigt att bryta oljeberoendet i takt med ökade insikter om klimathotet och nya rekordnivåer för oljepriset har blivit ännu tydligare sedan oljekommissionens arbete avslutades.
Det behövs en långsiktig politik, i samarbete med näringslivet och med bred förankring hos allmänheten, som syftar till att minska energianvändningen och att skapa alternativa energikällor. Sedan tidigare har ju svenska folket beslutat att kärnkraften ska avvecklas.
Bohuslän och hela Västsverige kan inta en ledande roll i omställningen av vårt energisystem. Det handlar exempelvis om utveckling av alternativa drivmedel och bättre motorteknik inom transportsektorn i samarbete med bilindustrin i regionen. Den svenska bilindustrins problem och den hårdnande konkurrensen på fordonsmarknaden gör det ännu angelägnare med samverkansprojekt mellan staten och bilindustrin.
Det saknas inte heller möjligheter att utveckla nya energislag för uppvärmning av bostäder genom sol-, vind- och vågkraft, vars förutsättningar att bli reella och hållbara alternativ det är angeläget att utveckla vidare.
Användning av naturgas har ökat starkt i Västsverige främst hos kraft- och fjärrvärmeverken. Naturgasen används för uppvärmning av bostäder och lokaler och är ett intressant alternativ till fordonsbränsle. Dessutom är det en råvara i den petrokemiska industrin. Naturgasen är redan idag ett alternativ till oljan eftersom koldioxidutsläppen är mindre än för olja. Naturgasen kan därför fungera som en ”brygga” över till kommande energilösningar. En utbyggnad av naturgasnätet behövs för att kunna utnyttja denna möjlighet.
Investeringar i utbyggnaden av infrastrukturen för naturgasanvändning i Norge innebär att det inte kommer att finnas några avgörande hinder för att leverera naturgas till västra Sverige. Konkret handlar det om att säkra en tillförsel av naturgas från Grenland på västra sidan om Oslofjorden till Västsverige. Ett samrådsförfarande har påbörjats kring ett sådant industri- och energiprojekt.
Det är viktigt att betona statens ansvar för infrastrukturen för energiförsörjningen mellan de nordiska länderna. Att medverka till nödvändiga koncessioner och utbyggnad av distributionssystem är givna uppgifter i detta sammanhang, även om utbyggnad av naturgasens infrastruktur helt och hållet ska ske på kommersiella villkor.
Det är angeläget att staten i samarbete med regionen klargör utvecklingsmöjligheterna för förnybar energiproduktion i Bohuslän och Västsverige för att bryta oljeberoendet, skapa ökad handlingsfrihet och större effektivitet i energianvändningen.