Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheterna till samordningsinsatser i syfte att stärka industrin på Gotland.
Under de senaste åren har den gotländska arbetsmarknaden genomgått en stor omställning. Gotland har förutom genom försvarsomställningen vid 2004 års försvarsbeslut även tappat ett stort antal industrijobb. På några år har den gotländska arbetsmarknaden förlorat motsvarande 10 procent av arbetskraften.
Det senaste nederlaget för den gotländska arbetsmarknaden är att båtfabriken Nimbus i början av september meddelade att de kommer att avveckla och lägga ned sin verksamhet i Visby. Med det totala antal förlorade arbetstillfällen inom den gotländska industrin och nu med beskedet om Nimbus nedläggning i Visby, som rör ett hundratal arbetstillfällen, är de framtida industrijobben på Gotland allvarligt hotade, för att inte säga i kris. Gotland är i behov av industrijobb för att klara sysselsättningen. Det är inte bara de aktuella arbetstillfällena vid anläggningen som berörs utan knutet till ett sådant företag finns också ett stort antal underleverantörer och serviceföretag som drabbas efter en sådan nedläggning.
Den gotländska arbetsmarknaden har hitintills och till viss del med statliga åtgärder lyckats resa sig efter de stora neddragningarna. Dock har tillskottet av nya industrijobb lyst med sin frånvaro. Någonstans finns det en gräns för hur mycket industrijobb Gotland klarar av att förlora, tyvärr är vi nog där nu. Gotland behöver därför en genomlysning med en långsiktig och hållbar strategi för att trygga industrijobbens framtid.
Kommun och län har givetvis ett ansvar för att underlätta och skapa förutsättningar för industrisektorns utveckling på Gotland. Men staten har också ett ansvar för att det skapas förutsättningar för industrisektorn på ön. Regeringen bör därför se över möjligheterna till samordningsinsatser i syfte att stärka industrin på Gotland.