Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda hur ett regelverk bör se ut vid försäljning av statliga bolag.
Från tid till annan kan staten behöva förändra sitt ägande av olika bolag. Olika tider kräver olika strategier när det gäller vilka bolag staten bör äga och inte äga. Detta är naturligt men tyvärr finns det idag inte något genomtänkt regelverk kring hur försäljningar av statliga bolag ska genomföras.
Avsaknaden av ett regelverk har säkerligen skapat extra mycket besvärligheter vid de utförsäljningar som genomförts och genomförs under denna mandatperiod. Mitt förslag löser inte alla besvärligheter men det är ett steg på vägen för att få ökad acceptans bland medborgare och anställda vid försäljningar. Jag anser att många anställda men också medborgare ansett att så som regeringen hanterat utförsäljningarna, så har man känt sig överkörd. Jag anser att det behövs ett regelverk kring detta som syftar till att anställda vid de berörda bolagen och medborgarna ska ges delaktighet vid försäljningar. Det vore också bra om man kunde nå så stor uppslutning som möjligt bland riksdagens partier för ett sådant regelverk.
Jag anser att när ett bolag ska säljas ut, så ska detta ske i tre steg.
För det först ska de anställda få förtur att köpa aktier i företaget. Det kunde gå till så att de anställda erbjuds att köpa aktier i företaget till rabatterat pris.
I andra hand skulle övriga ägare, d.v.s. medborgarna/brukarna, erbjudas att köpa aktier i företaget till rabatterat pris.
I tredje hand ska institutioner och övriga intressenter på finansmarknaden erbjudas att köpa aktier till marknadspris.
På så sätt skulle utförsäljningar av statliga bolag på ett mer direkt sätt involvera de närmast berörda, de anställda på företaget och ge möjlighet för ägarna/medborgarna att ta del av processen på ett aktivt sätt. Genom en sådan strategi tror jag att man skulle kunna få en mer avdramatiserad diskussion i samband med att ett statligt bolag säljs ut samtidigt som människor slipper känna sig överkörda på det sätt många känner kring dagens försäljningar av statliga bolag.