Motion till riksdagen
2008/09:N228
av Jörgen Johansson (c)

Stöd till energi- och miljösatsningar i småhus


c353

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av stöd till småhus, i alla bygder, i syfte att åstadkomma en smartare energianvändning samtidigt som miljön i övrigt gagnas.

Motivering

Alliansregeringens förändring av fastighetsskatten har neutraliserat en skatt som upplevdes som orättfärdig och illegitim. Samtidigt så har ett ekonomiskt styrmedel försvunnit.

Fastighetstaxeringen var tidigare ett instrument som kunde användas för att styra byggandet i mer miljövänlig riktning. Med nuvarande system får inte ett slopande av en miljöinvestering i taxeringsskalan samma kraftfulla effekt som den skulle ha fått i det gamla systemet. Trots det behövs åtgärder och styrmedel för att klara klimathotet.

Från årsskiftet 2008/09 införs energideklarationer för småhus. Syftet är att tydliggöra den enskilda fastighetens status ur ett energiperspektiv. Deklarationen är en indikator dels om behovet av energiinvesteringar dels kan det vara en verifikation för kreditgivare att bevilja lån för energibesparande åtgärder. Om verifikationen dessutom skulle innebära att låntagaren garanterades ett räntefritt lån alternativt ett skatteavdrag för sin investering så skulle vi uppnå en enorm drivkraft i kilowattjakten i våra fastigheter. Utformningen av en styrmodell kan dessutom ges en regionalpolitiskt tilltalande profil. Idag finns det fastigheter utanför tillväxtcentum som är högt belånade och som bankerna inte beviljar mer krediter även om det skulle vara behövligt ur ett klimatperspektiv.

En modell där räntebidrag alternativt skattereduktion ges vid investeringar som tydligt reducerar energianvändningen skulle förenkla stöd i samband med miljöinvesteringar. Alltifrån pelletspannor, berg- och markvärme till solvärme och energifönster – för att nämna några exempel – skulle falla inom stödformens ram. Dagens ryckiga bidragsformer inom den här sektorn är knappast förutsägbara, vare sig för regeringen eller för den enskilde, då pengarna som lämnas i bidrag snabbt tar slut och många då avstår från att göra sina investeringar.

Intresseorganisationen Villaägarna har under sommaren presenterat ett utkast till modell i den här riktningen som förefaller intressant. Hur en sådan modell ska utformas i detalj bör dock analyseras vidare av regeringen. Det viktiga är att modellen ska främja investeringar i energieffektiva och utsläppsreducerande åtgärder. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 23 september 2008

Jörgen Johansson (c)