Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om byggande av kärnkraftverk.
Genom framsynthet av våra företrädare i riksdag och regering är Sverige ett av de länder i världen som släpper ut minst koldioxid i samband med sin elproduktion. Genom den kraftiga utbyggnaden av vattenkraften efter kriget och kärnkraften under 1960- och 1970- talet fick Sverige tillgång till en elförsörjning som både var stabil och miljömässigt acceptabel. Detta har inte minst visat sig viktigt under de senaste åren när klimatpåverkande utsläpp kommit i centrum.
El från kärnkraften svarar i dag för cirka hälften av den svenska elproduktionen. Det är inte realistiskt att ersätta den produktionen med annan elproduktion t.ex. vindkraft. Inte heller energieffektivisering kommer att kunna minska elförbrukningen i sådan omfattning att kärnkraften blir överflödig. Tvärtom kommer behovet av el att öka i framtiden bl.a. om vi ska ersätta delar av bilparken med plug-in-hybrider som för närvarande ser ut att vara det mest realistiska alternativet för en fordonspark som släpper ut betydligt mycket mindre koldioxid än i dag.
Det går därför inte att blunda för förhållandet att kärnkraften är det enda realistiska alternativet för storskalig energiproduktionen för de närmaste 50 åren. Naturligtvis kommer den att kompletteras av vindkraft, solkraft och andra förnybara kraftkällor men dessa kraftkällor har inte kapacitet att ersätta kärnkraften när denna behöver ersättas på grund av ålder.
Från basindustrin har det framhållits att man i likhet med basindustrin i Finland är intresserad av att delta i byggande av nya kärnkraftsaggregat. På grund av rådande lagstiftning är detta inte tillåtet i Sverige. Vi anser att all den särlagstiftning som omöjliggör utbyggnaden av kärnkraften bör upphöra. Ansökningar om utbyggnad av kärnkraft bör genomgå samma miljöprövning som andra kraftanläggningar.
Det är bråttom eftersom flera av dagens kärnkraftsaggregat börjar få många år på nacken och en förnyad utbyggnad av kärnkraften kan inte komma till stånd inom de närmaste 10 åren med hänsyn till plan- och miljöprövningar.