Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbättra konkurrensläget på fordonsgasmarknaden.
Fordonsgas kan nu tankas på många ställen i framförallt sydvästra och mellersta Sverige och är ett ur miljösynpunkt utmärkt alternativ till bensin och diesel. Rent kemiskt består fordonsgas av metan från antingen biogas eller naturgas eller en blandning av de båda. Biogasen är förnybar medan naturgasen är ett fossilt bränsle som dock har lägre koldioxidutsläpp än motsvarande mängd olja.
Att fordonsgasen får större spridning och att efterfrågan på gasen stiger är viktigt ur klimatsynpunkt. Samtidigt handlas gas på en ny och outvecklad marknad där det finns stora problem. Till att börja med finns det stora skillnader i pris på olika platser och även själva produkten skiljer sig åt i sin sammansättning beroende på var man tankar. Den naturgas som finns i Sverige kommer från Danmark och inblandningen av naturgas i den fordonsgas som säljs i de sydvästra delarna av landet är mycket större än på platser längre norrut. Det finns också väldigt få aktörer på marknaden och lokala monopol har uppstått som förhindrar god konkurrens.
För att fordonsgasen ska bli ett vettigt alternativ – gärna med så stor inblandning av biogas som möjligt – och få större spridning över landet med fler etablerade aktörer bör man se över vad som kan göras från statsmaktens sida för att främja en god utveckling på fordonsgasmarknaden. En viktig fråga att titta närmare på vid en eventuell översyn är de aspekterna av fordonsgasdistributionen som rör själva infrastrukturen. Gas måste transporteras i rörledningar varför man lätt hamnar i en situation där distributionskanalen ägs av en eller få aktörer. Här bör man se till att öppna upp för små lokala biogasproducenter och finna flexibla lösningar som stimulerar en god priskonkurrens.