Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ny vattenkraft ska tas bort ur elcertifikatssystemet och inte ska kunna tilldelas nya certifikat.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en nyinvestering i ett befintligt kraftverk ska kunna ge rätt till nya elcertifikat även om verket inte uppnår nystandard.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att även andra ökningar än nyinvesteringar ska kunna utgöra skäl för nya elcertifikat.
Sverige tillhör de länder i världen som mest genomgripande byggt ut vattenkraft i våra vattendrag. De sista kvarvarande strömmande vattendragen och deras unika miljö måste nu skyddas för att undvika att miljöer utarmas, arter slås ut och den biologiska mångfalden i Sverige begränsas. För att skydda vattenmiljön bör därför vattenkraft tas bort ur elcertifikatssystemet och ska inte kunna tilldelas nya elcertifikat.
Varje tillskott av ny förnybar el behövs och ska stödjas för att vi ska kunna minska vårt beroende av fossila bränslen och kärnkraft. Nyinvesteringar i befintliga kraftverk som leder till ökad produktion av förnybar el bör därför kunna ge rätt till nya elcertifikat även om verket inte uppnår ”nystandard”, vilket krävs enligt regeringens proposition. En investering på en andel av nybyggnadspriset ska då ge rätt till samma andel av elcertifikaten som de ursprungliga verket hade. Om till exempel en ny växellåda köps in till ett befintligt vindkraftverk, vilket medför en kostnad på 50 % av nybyggnadskostnaden bör 50 % av elcertifikaten tilldelas. Annars riskerar funktionsdugliga verk att läggas ned i stället för att renoveras, vilket är dåligt ur såväl samhällsekonomisk som miljömässig synvinkel.
I propositionen ges möjlighet för kraftverk att få elcertifikat endast vid investeringar som gör att verket är att betrakta som en ny anläggning. Även andra förändringar än nyinvesteringar kan dock medföra ökad produktion av förnybar elproduktion och bör därför kunna utgöra skäl för nya elcertifikat. Det kan exempelvis handla om ett förändrat värmeunderlag eller byte från fossila till förnybara bränslen för ett kraftvärmeverk. Behovet av förnybar el är så stort att inga källor får uteslutas, och även dessa ökningar bör kunna ge rätt till elcertifikat under förutsättning att det kan visas att förändringen leder till en långsiktig ökning av den förnybara elproduktionen.