Motion till riksdagen
2008/09:MJ505
av Anna Tenje (m)

Den svenska landsbygden


m2044

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av gällande regelverk för att frigöra den svenska landsbygden och de gröna näringarna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

I årets budgetproposition fortsätter regeringen sitt arbete med att skapa förutsättningar för jobb och tillväxt inom svensk livsmedelsproduktion och att uppmuntra företagande på landsbygden. Detta är i sig mycket glädjande då det finns en enormt stor potential på den svenska landsbygden som bara väntar på att släppas fri, som kor på grönbetet. Det finns dock en rad olika regler och hinder som bör undanröjas för att visionen om en levande landsbygd kan bli verklighet och blomstra.

Regeringens långsiktiga vision är att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa. Detta är något som i allra högsta grad är värt att sträva efter. Tänk er själva små trevliga butiker på landsbygden där närproducerad marmelad, hembakat bröd, lufttorkat älgkött och egentillverkad ostkaka finns till försäljning. Visst vore det både trevligt och ur ekonomisk synpunkt mycket positivt.

För att detta skall bli verklighet krävs det att livsmedelslagstiftningen ses över så att den är anpassad till småskalig verksamhet på landsbygden. Det handlar inte om att ”fuska” med regler som gäller hygien och säkerhet utan helt enkelt anpassa regelverket till verkligheten så att det i praktiken också bli möjligt att bedriva en verksamhet. Onödigt regelkrångel bör helt enkelt plockas bort.

I Sverige värdesätter vi vårt djurskydd. Att de gröna näringarna ska utmärkas av omtanke, ansvarstagande och hög etik tar vi idag för givet. Det finns idag bra möjligheter till offentliga kontroller av djurskyddet, och i och med höstens budget kommer detta att förstärkas ytterligare. Samtidigt som vi sätter stor tilltro till den offentliga kontrollen för både djurägarnas och djurens bästa finns det exempel där man ibland kan vara alltför nitisk från det offentligas sida.

Vi har idag ett bredare utbud av djur som vi håller som tamboskap och fler och fler introduceras. Djur som är avlade och vana vid att gå utomhus hela året om kanske inte behöver ett hus att gå in i. Frigående får kanske inte behöver räknas in av sin ägare varje dag. Det finns flera exempel där djurägare tvingas vidta kostsamma och ibland näst intill omöjliga åtgärder helt i onödan eftersom de inte påverkar djuren negativt. Risken finns att våra djurägare tröttnar på att hålla sig med djur. Sverige är och ska vara ett av världens bästa länder vad gäller djurskydd, men ibland får man nästan känslan av att det är byråkratin och inte djuren som står i fokus. Därför bör en översyn göras av djurskyddet så att det även i framtiden finns en stark förankring för vårt goda djurskydd, både bland djurägare och allmänhet.

Försäljning av livsmedel är ett viktigt led i utvecklingen av den svenska landsbygden och för ökande lönsamhet för de gröna näringarna. Jag är övertygad om att detta på sikt kan öppna för en helt ny form av turism i Sverige. En turism som inte är fokuserad på storstäderna utan på vår landsbygd, på vår natur och vad den har möjlighet att ge oss.

En viktig del i att satsa på de gröna närningarna och frigöra den svenska landsbygden, är att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Tyvärr förhindrar det svenska alkoholmonopolet försäljning av alkohol på andra ställen än just på Systembolaget. Den i andra länder vanliga marknadskanalen där gårdens egen produktion säljs på plats är således inte möjlig i Sverige. Detta är beklagligt och en stor förlust för den svenska landsbygden. Gårdsförsäljning av öl, vin och olika sorters brännvin är en självklarhet ute i Europa, och det är inte mer än rimligt att våra lokala producenter har samma möjlighet att marknadsföra sig och konkurrera på samma villkor som producenter i övriga Europa. Att tillåta gårdsförsäljning skulle öppna möjligheterna för småproducenterna att få avkastning för sina varor. Möjligheterna att kombinera tillverkning av vin, gårdsförsäljning, visningar, restaurang och boende skulle vara en injektion som turistnäringen så väl behöver. Lokal produktion och försäljning skulle dessutom kunna bidra till en ökad kvalitet på de produkter som säljs och konsumeras.

Jag är övertygad om att den svenska landsbygden och de gröna näringarna går en mycket ljus framtid till mötes, men för att underlätta ytterligare och snabba på processen bör en översyn av nuvarande regelverk göras. Fokus bör ligga på följande områden:

Gör en översyn av den svenska livsmedelslagstiftningen så att den på ett bättre sätt anpassas till en småskalig verksamhet.

Gör en översyn av den svenska djurskyddslagen så att onödigt regelkrångel tas bort utan att för den sakens skull äventyra djurens välbefinnande.

Tillåt gårdsförsäljning av alkohol.

Stockholm den 7 oktober 2008

Anna Tenje (m)