Motion till riksdagen
2008/09:MJ489
av Mikael Oscarsson (kd)

Åtgärder mot lösspringande hundar


kd743

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kamphundar och möjligheten att meddela kopplingstvång för att skydda människor.

Motivering

Incidenterna då okopplade hundar angriper människor ökar. Ett exempel är en kvinna i uppländska Knivsta som i våras blev attackerad av en rottweiler och svårt biten. Följden blev upprepade operationer, och i ett medborgarförslag till sin kommun har hon krävt ”100 % koppeltvång i tättbebyggt område”.

I dag finns ingen nationell förordning som konkret stadgar vad som gäller koppling av hundar, utan sådana bestämmelser stadgas genom kommunala ordningsföreskrifter. Detta innebär att bestämmelserna skiljer sig åt från kommun till kommun.

1 § lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter stadgar dock att ”Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.” 8 § säger att ”Om någon brister i tillsynen över eller skötseln av en hund, får polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet.” Polismyndigheten får också omhänderta en hund, eller meddela hundförbud för den som allvarligt brister i tillsynen av hundar.

Särskilt allvarligt är det när löst springande hundar är av kamphundstyp. Enligt 19 a § Djurskyddsförordningen (1988:539) är det sedan 1997 förbjudet att inneha eller genom avel frambringa hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp eller har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar. I Sverige är alltså hundar med dessa egenskaper förbjudna, även om ingen enskild ras är förbjuden. Enligt Hundansvarsutredningens betänkande Hund i rätta händer – om hundägarens ansvar (SOU 2003:46) har detta lagstycke emellertid aldrig kommit till någon större praktisk användning.

För att komma till rätta med de olägenheter som okopplade hundar orsakar, kan det finnas anledning att se över kopplingstvånget.

Enligt 16 § lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter är hundägare skyldiga att under tiden den 1 mars–20 augusti hålla sin hund under sådan tillsyn att den hindras från att springa lösa i mark där det finns vilt. Det får också meddelas föreskrifter av regering eller ansvarig myndighet som innebär koppeltvång – för att skydda viltet. Någon motsvarande skrivelse för att skydda människor finns däremot inte. Detta menar jag är orimligt.

Det måste åligga polismyndigheten att kontrollera att aktuella bestämmelser om tillsyn av hund efterföljs. Om polismyndigheten påvisar att dessa bestämmelser inte är tillräckliga, kan det vara aktuellt att ändra gällande lagrum så att kopplingstvång kan meddelas för att skydda människor.

Stockholm den 7 oktober 2008

Mikael Oscarsson (kd)