Motion till riksdagen
2008/09:MJ487
av Birgitta Eriksson (s)

Bilskrotningsfonden


s28030

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Bilskrotningsfonden bör återinföras.

Motivering

Sveriges bilpark är väldigt ålderstigen i jämförelse med den i andra länder. Det är framför allt ett miljöproblem då äldre bilar släpper ut fler miljöfarliga ämnen än nyare modeller. Det är numera vedertaget att transporter hör till de värsta miljöbovarna. Men i ett avlångt land som Sverige där avstånden ofta blir stora är bilen i många fall nödvändig för att klara det vardagliga livet. En förbättring av situationen vore om alla gamla bilar byttes ut mot nya och mindre bränsleslukande modeller eller bilar som drivs med alternativa bränslen.

Bilskrotningsfonden verkade i detta syfte. Den gjorde det möjligt för bilägare att skrota sina gamla bilar och var mycket uppskattad av både bilägare och miljövänner.

Men det visade sig snabbt att de medel som Bilskrotningsfonden fått sig till del var alldeles för små. Pengarna som avsatts till Bilskrotningsfonden var slut redan efter några månader. Pengarna räckte bara till skrotning av 25 000 bilar. Fortfarande finns det ca 325 000 gamla bilar – de flesta utan katalysator.

Riksdagen beslutade i mars 2007 att det dåvarande systemet med skrotningsavgifter och skrotningspremier samt Bilskrotningsfonden skulle upphöra. Anledningen till att fonden avvecklades är att producenter av bilar fr.o.m. den 1 juni 2007 är skyldiga att kostnadsfritt ta emot uttjänta bilar enligt förordning om producentansvar för bilar. Vid behandlingen av regeringens proposition i ämnet konstaterade utskottet att den del av skrotningspremien som ska täcka kostnaderna för skrotning inte behövs när producenten ansvarar för kostnaden.

Bilskrotningsfonden var ett effektivt redskap i miljöarbetet. Fonden stimulerade till att många ägare till gamla bilar skrotade dem vid en bilskrotningsfirma i stället för att överge fordonet ute i naturen. Men om den ska vara det även fortsättningsvis krävs att regeringen omfördelar resurser så att fler bilägare får möjlighet att skrota sina gamla bilar. Då kan den svenska bilparken snabbt föryngras – allt med syftet att få ned koldioxidutsläppen och bidra till uppfyllandet av miljömålen.

Stockholm den 7 oktober 2008

Birgitta Eriksson (s)