Motion till riksdagen
2008/09:MJ468
av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Övergödningen i Östersjön


kd616

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör låta utreda hur övergödningen i Östersjön ska minskas.

Motivering

De senaste åren har miljöproblemen uppmärksammats alltmer. Vi utnyttjar idag jordens resurser till bristningsgränsen. Enligt Världsnaturfonden överskrider människans konsumtion jordens produktionsförmåga med 25 procent. Det har förödande resultat på den biologiska mångfalden och ekosy-stemen. Glaciärer smälter, regnskogar skövlas och stora sjöar torkar ut. Beräkningar visar att matfisken i världshaven kan vara slut om 40 år.

Situationen i Östersjön har under decennier varit ett omdiskuterat ämne, inte minst i Kalmar och andra kuststäder, och den ena larmrapporten efter den andra har avlöst varandra utan att tillräckliga insatser vidtagits.

Runt Östersjön lever idag nästan 85 miljoner människor. Det största enskilda miljöproblemet i Östersjön är övergödningen. Den orsakas framför allt av kväveutsläpp från trafik, reningsverk, industrier och jordbruk. Utsläpp från jordbruket står för omkring hälften av kväveutsläppen. Övergödningen leder till att ekosystemet skadas. Mängden planktonalger ökar. De grumlar ytvattnet när de lever och gör slut på mycket syre i bottenvattnet när de dör och bryts ned. Östersjöns ”skog”, blåstången, får svårt att klara sig i det grumliga vattnet och klarar inte att konkurrera med näringsgynnade fintrådiga alger. När syret i bottenvattnet tar slut försvinner eller dör också djur- och växtliv.

Det har förödande effekter för invånarna i Kalmar län och runt Östersjön. De senaste årens kraftiga algblomningar har varit en tydlig signal om att havet inte mår bra. Många småbarnsföräldrar vet inte om de vågar låta sina barn bada beroende på alla alger. Östersjön är också ett av norra Europas hetaste tillväxtområden. Tillväxtpotentialen är enorm både på den svenska och östeuropeiska sidan. Inte minst Småland och Kalmar län har stora möjligheter att utveckla handeln via Östersjön. Förutom shipping, transport- och logistiknäring finns flera andra näringar vars förutsättning är att Östersjön är ett levande hav fritt från föroreningar. Inte minst är turistnäringen, till exempel på Kalmar och Öland, helt beroende av detta. Den uppmärksamhet miljöfrågorna fått i Sverige och utomlands de senaste åren innebär en fantastisk möjlighet för att gå vidare i arbetet med att minska övergödningen i Östersjön. För att förbättra situationen i Östersjön och skapa flera näringsgrenar och ökad tillväxt borde regeringen låta utreda hur övergödningen i Östersjön ska minskas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)