Motion till riksdagen
2008/09:MJ464
av Margareta Cederfelt m.fl. (m)

Skog och klimat


m1652

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla svensk skogsnäring.

Motivering

Att verka för en bättre miljö handlar om mer än regleringar och förbud. Skogsindustrin är ett exempel på en för miljön positiv näring. Skogen har en avgörande roll för möjligheten att motverka klimatförändringen. Det handlar i första hand om produktionen av skogsråvara som kan ersätta ändliga och fossila ämnen.

Från flera olika myndigheter och forskare pekas de ökade halterna av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären ut som de största enskilda orsakerna till den globala uppvärmningen.

Sveriges Lantbruksuniversitet har genomfört en studie av skogens påverkan på klimatet. Studien visar på att det finns en omfattande klimatnytta när skogsråvaror används som exempelvis byggmaterial och på så sätt ersätter stål, betong samt andra material som kräver mycket energi för att framställas. Genom att ersätta produkter som är baserade på fossila bränslen med skogsråvara bidrar skogen till att påverka klimatet positivt.

Skogen har dessutom en renande förmåga genom att den vid tillväxt binder koldioxid genom fotosyntes. När kolen binder koldioxid fungerar den som en kolsänka.

Den svenska skogen växer med ungefär 110 miljoner kubikmeter varje år. Det innebär att skogen binder upp emot 140 miljoner ton koldioxid. Det är dubbelt så mycket som de svenska utsläppen av koldioxid. Störst klimatnytta gör skogen i ett skogsbruk där vuxna träd avverkas för att användas i produktion och nya träd planteras. Genom anpassad skogsskötsel, ökad andel nyplantering, sådd med förädlat frömaterial och gödsel kan skogsbruket effektiviseras.

Sverige kan som skogsnation bli ledande inom området att förädla skogsbruket. Lyckas skogsnäringen väl kan det medföra såväl fler företag som arbetstillfällen. Inte minst kan ett mer utvecklat skogsbruk innebära fler arbetstillfällen i de nordliga landsdelarna.

För att skogsindustrin ska utvecklas positivt är det angeläget med forskning som rör biologisk mångfald och skogslandskapet. Vidare är det en fördel om marknaden utvecklas utanför de svenska gränserna. Genom en europeisk skogspolitik ökar möjligheterna för den svenska skogsnäringen att utvecklas positivt.

I Kyotoavtalet finns riktlinjer för hur utsläppen av växthusgaser ska regleras. Den nuvarande överenskommelsen går ut 2012. EU har som målsättning att Kyotoprotokollets efterföljare ska undertecknas i Köpenhamn år 2009.

Därför är det viktigt att regeringen verkar för att resurser tillförs forskning och utveckling gällande skogsnäringen samt att verka för att en gemensam europeisk skogspolitik ingår i det klimatdokument som ska följa efter Kyotoprotokollet.

Stockholm den 1 oktober 2008

Margareta Cederfelt (m)

Inge Garstedt (m)

Hillevi Engström (m)