Motion till riksdagen
2008/09:MJ454
av Anne Marie Brodén (m)

Transfetters negativa påverkan på hälsan


m1464

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om transfetters skadliga påverkan på människokroppen samt om vikten av ett förbud även i Sverige.

Motivering

EU-parlamentet tycker att transfetter bör förbjudas i livsmedel, och uppmanar nu EU-kommissionen att lagstifta om ett förbud. Transfetter ökar nämligen risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En europeisk studie visar att kvinnor som har höga halter av transfetter i kroppen löper en större risk att drabbas av bröstcancer, och män har större risk att få prostatacancer.

Ett högt intag av transfetter kan även öka risken för tumörer i tjocktarmen med 86 procent, visar den färska amerikanska studien ”Consumption of trans-Fatty Acid and its Association with Colorectal Adenomas” presenterad i American Journal of Epidemiology. Studien har följt 622 amerikaner som genomgått tjocktarmsundersökningar vid North Carolinas universitetssjukhus under perioden 2001–2002. Koloncancer är den fjärde vanligaste cancerformen och drabbar årligen omkring 800 000 personer i världen. Koloncancer orsakar 9,4 procent av all cancer hos män och 10,1 procent hos kvinnor. Västvärlden är mer drabbad än övriga världen, och dödligheten varierar stort beroende på behandling och i vilket stadium sjukdomen upptäcks.

Transfetter bildas genom att flytande växtoljor härdas på kemisk väg och blir hårdare. De används i livsmedel för att ersätta naturliga fasta och flytande fetter i många livsmedel, exempelvis färdigmat, kakor, kex, bröd och godis. Anledningen är att de bland annat ger förlängd hållbarhet och smakstabilitet.

I USA har delstaten Kalifornien nyligen förbjudit transfetter i mat som serveras på restauranger och kaféer, och förbudsdiskussioner pågår i många andra stater och nationer.

Jag anser att det vore bra om även Sverige som är ett välutvecklat land ser över frågan om att förbjuda transfetter i enlighet med EU-parlamentets förslag.

Stockholm den 2 oktober 2008

Anne Marie Brodén (m)