Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ge Sjöfartsverket i uppdrag att utarbeta ett program för sanering av de mest angelägna skeppsvraken baserad på en inventering av förekomsten av miljöfarliga vrak.
Det finns 249 kända skeppsvrak bara i Skagerrak. Ett vrak efter en tysk ubåt från andra världskriget har också börjat läcka olja, förutom ett tidigare känt lastfartygsvrak. När ubåten lämnade kaj fanns 113 ton dieselolja ombord som drivmedel, men förutom dieseloljan finns även åtskilliga ton bly ombord. Att tömma just den här ubåten på sin miljöskadliga last skulle dock vara extra farligt eftersom ubåten hade flera torpeder som troligen inte exploderat.
Hur många tickande miljöbomber i form av olika vrak som totalt sett finns runt Sveriges kuster och som utgör hot mot vattnen och det marina livet har regeringen ingen uppfattning om eftersom någon inventering aldrig gjorts. Vi vet bara att ägarlösa vrak och övergivna båtar utgör ett miljöproblem genom läckage av till exempel oljor och metaller. Vrak bidrar också till nedskräpning av våra kust- och farvatten och deras omgivningar.
Problemet är att det inte finns någon tydlig ansvarsfördelning på myndighetsnivå för vem som har ansvaret för att omhänderta, sanera och flytta vrak och ägarlösa båtar. Riksdagen uppmärksammade den förra regeringen på den oklara ansvarsfördelningen i skrivelse 2004/05:170. Även justitiekanslern konstaterade 2004 att ansvarsfrågan är oklar.
Regeringen beslutade i november 2007 efter en skriftlig fråga från undertecknad (Birgitta Eriksson) att ge Statskontoret i uppdrag att utreda vem som har rätt eller skyldighet att omhänderta, sanera och flytta skeppsvrak och ägarlösa båtar. Statskontoret lämnade maj 2008 till regeringen i en rapport
”Vrak och ägarlösa båtar” där bland annat föreslås följande åtgärder:
Sjöfartsverket bör ges i uppdrag att inventera förekomsten av miljöfarliga vrak.
Sjöfartsverket bör ansvara för att de vrak som kan bedömas vara mest angelägna att åtgärda undersöks närmare på plats.
Sjöfartsverket bör ges i uppdrag att utarbeta ett program för sanering av de mest angelägna vraken.
Mot bakgrund av ovanstående bör regeringen ge Sjöfartsverket i uppdrag att utarbeta ett program för sanering av de mest angelägna skeppsvraken baserad på inventering av förekomsten av miljöfarliga vrak.