Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör göra en översyn av hur statens respektive kommunernas finansieringsansvar för miljösaneringsåtgärder ska utformas.
Uppbyggande av det svenska välståndet har till stora delar skett genom industriell verksamhet under lång tid. Många av de fabriker som bidrog till utvecklingen av Sverige under 1930-, 40-, 50- och 60-talet finns idag inte kvar. Däremot finns på många håll kvar de negativa miljöeffekter som verksamheten förde med sig. Många gånger är det miljökonsekvenser som vi fått kunskap om först idag. Inte sällan har dessa fabriker funnits i på mindre orter och kommuner.
Nu växer insikten fram att vi måste vidta åtgärder för att sanera giftiga eller nedsmutsade områden. Görs inget idag riskerar vi att lämna ett arv till kommande generationer som både ekonomiskt och miljö/hälsomässigt kan bli katastrofala.
Staten tar ett ansvar för att åstadkomma dessa saneringsinsatser via Naturvårdsverket. Principen är ett delat ansvar mellan berörd kommun och staten, så att kommunen svarar för 10 procent av saneringskostnaderna och staten resterande.
Det är rimligt att berörd kommun har ett kostnadsansvar men det får orimliga konsekvenser när detta ansvar inte tar hänsyn till kommunens storlek. Det säger sig självt att vid en beräknad kostnad på 100 mkr är det inte några större problem för en stor kommun att finansiera 10 mkr men för en liten kommun kan det vara en omöjlighet.
Mot denna bakgrund finns det all anledning att göra en översyn av hur statens respektive kommunernas finansieringsansvar för miljösaneringsåtgärder skall utformas.