Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att i större utsträckning binda koldioxid i s.k. kolsänkor.
Arbetet med att sänka växthusgasen koldioxid i vår atmosfär fortskrider. Nya forskningsrön inom skogssektorn presenteras kontinuerligt på hur man effektivt kan binda koldioxid i s.k. kolsänkor. Tack vare fotosyntesen binder världens skogar 1 000 miljarder ton kol.
Sedan tidigare är det välkänt att det norra skogsbarrsbältet har en av världens största potentialer att binda koldioxid och att ett aktivt skogsbruk medverkar till denna bindning av koldioxid. Skogsbruket spelar därför en central roll i att sänka förekomsten av växthusgasen koldioxid i atmosfären. Det norra skogsbarrsbältet benämns allt oftare inom forskarkretsar som ”världens lunga”.
Detta är något som är unikt för våra breddgrader och det norra skogsbarrsbältet. Ju mer skog som aktivt brukas, desto mer koldioxid binds. Här har politiken ett särskilt ansvar att tänka långsiktigt och understödja den forskning som bedrivs. Man måste tänka långsiktigt vad gäller aktiva planteringsmetoder, skogsvård, röjning, gallring och avverkning i olika faser av skogens olika växtperioder för att få ut så mycket som möjligt rent ekonomiskt av skogen vid sidan av kolsänkorna. Det handlar om att man måste skapa förutsättningar för att ha råd att bruka skogarna på ett miljömedvetet, långsiktigt och hållbart sätt.
Sedan år 2005 pågår Sveriges största fullskaliga forskningsprojekt inom detta i Norrbotten/Överkalix med omnejd. Detta arbete bör av regeringen och riksdagen uppmuntras såväl nationellt som internationellt. Sveriges unika möjligheter att binda koldioxid gör att vi har ett stort globalt ansvar att bidra med det vi kan, inte bara för Europas klimatpolitik.