Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett ökat inflytande för kommunerna vad gäller strandskyddsbestämmelserna inom ramen för en nationell skyddslagstiftning.
Strandskyddet finns för att kunna reglera byggande nära vatten och därmed trygga alla människors tillgänglighet till strandnära områden. Detta är en bra och nödvändig lagstiftning som dessutom skyddar viktiga delar av miljön. Nuvarande lagstiftning har dock brister. Framför allt gör lagen inte skillnad på högexploaterade områden och områden som är glesbefolkade och där antalet sjöar och strandkilometer är flera än antalet invånare.
Eftersom förhållandena ser så pass olika ut från region till region bör det lokala inflytandet vara större. Kommunerna har ansvar för den långsiktiga planeringen och användningen av mark och vatten genom översikts- och detaljplaninstrumenten. De har den helhetsbild som krävs. Kommunerna i glesbygd måste få möjligheter att tillgodogöra sig områden som nu omfattas av strandskyddsbestämmelserna.
Med tanke på de svårigheter och de restriktioner som nuvarande strandskyddslag medför anser vi att den översyn av strandskyddsbestämmelserna som regeringen nu bereder bör syfta till ett flexiblare regelverk som utgår från regionala och lokala prioriteringar. Kommuner i glesbygd bör tillsammans med länets länsstyrelse ha möjlighet att inom ramen för en nationell skyddslagstiftning i översiktsplaner och detaljplaner peka ut vissa områden som är lämpliga för strandnära byggande. För många av våra kommuner skulle det skapa förutsättningar för inflyttning och utveckling.