Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lagen om beteskrav måste gälla i praktiken.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla gamla dispenser bör sökas på nytt för ny bedömning och att nya dispenser enbart ges där det är praktiskt omöjligt på grund av brist på mark där vall kan anläggas inom rimligt avstånd.
I djurskyddslagens portalparagraf står att djur ska ges möjlighet att bete sig naturligt. Den här paragrafen har lett till att de svenska hönsen ska kunna värpa i rede och sitta på pinne, att svenska suggor inte får fixeras och att de svenska mjölkkorna ska vara ute under sommaren.
Den här motionen handlar om mjölkkor. Lagen att hålla mjölkkor på bete kom 1991 och var mycket omdiskuterad i bondekretsar, framför allt i bygder (läs Norrland) där gamla lantbruksnämnder tvingat bönder att skaffa fler kor än man hade bete till. Därför infördes möjligheter till dispenser tänkt för bönder, som inte hade marker i anslutning till gården, och de skulle ges restriktivt.
Jordbruksverket tog lång tid på sig för att utforma precisa regler, men 1995 kom de, och 3 månader sammanhängande betestid blev kravet i Mellansverige som exempel. Det gick att få upp till 3 års dispens för att ordna det hela praktiskt, om det var problem, vilket det inte var i de flesta fall. Att stängsla en äldre vall tar inte lång tid och de flesta bönder såg till att mjölkkorna kom ut, om man inte hade haft dem ute tidigare. Så 1998 fick de allra flesta kor röra på benen, beta gräs och njuta av väder och vind under sommaren i Sverige.
Men inte alla. Det finns fortfarande mjölkkor som inte kommer ut, trots bestämmelserna. Det finns till och med mjölkkor som står uppbundna i lagården året runt. Att det är så kan ha flera skäl. Det finns bönder som fick dispens innan Jordbruksverkets regler för dispens kom, det vill säga någon gång mellan 1991 och 1995 och som då inte tidsbegränsades. Men det finns även bönder som struntat i lagen och med vilka den lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden inte kommit någon vart. Det finns fall – som har föranlett denna motion – där man nu har, då den lokala myndigheten satt ner foten, ansökt om dispens hos Jordbruksverket. Det skedde under våren 2008, men även sommaren 2008 har den gårdens kor stått inne uppbundna, trots att gården är väl arronderad och har mark i direkt anslutning till lagården.
Så här kan det inte fortsätta! Djurskyddslagen sätts ur spel och den välfärd, som finns inskriven för djuren, kommer inte alla mjölkkor till del. Den fina reklamen med kor på gröna ängar är inte alltid sann. Lagen måste gälla lika för alla. Det är också en fråga om solidaritet bönder emellan. Det tycks till och med vara så illa så att ingen idag vet hur många mjölkkor som inte kommer ut under sommaren.
Det har nu gått så lång tid sedan beteskravet för mjölkkor kom, att möjligheten att söka dispens måste skärpas rejält. Alla gamla dispenser måste omprövas och nya ges endast om det är omöjligt att anlägga vall, därför att ingen mark finns i anslutning till gården.