Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att kommunerna erbjuder en effektiv och tillgänglig sopsortering i hela landet.
I Svenska Dagbladet den 13 augusti 2008 stod att läsa att mängden elavfall som återvinns ökar. Ändå slängs ca 12 000 ton elskrot (ca 1,3 kg/person) i hushållssoporna. Det är framför allt glödlampor och batterier som hamnar i soppåsen. Man räknar med att endast en fjärdedel av glödlamporna hamnar i återvinningen. 60 miljoner glödlampor/år hamnar bland övriga sopor. Eftersom elavfallet innehåller farliga tungmetaller, kvicksilver och kadmium är detta oacceptabelt.
Många hushåll kan konstatera att det är förhållandevis lätt att hitta insamlingsplatser för tidningar, kartong och glas. Vill man däremot kasta sina batterier eller glödlampor blir det betydligt svårare. Det kan inte vara rimligt att hushållen ska åka till återvinningscentraler för att bli av med batterier, sladdar och glödlampor. Äldre billösa har särskilt svårt att bli av med sitt elskrot. För dem som har tillgång till bil innebär det ibland långa körsträckor som går stick i stäv med ambitionerna att minimera bilkörningen.
För att lösa problemet måste insamlingssystemet förbättras och bli mer tillgängligt. Det måste vara lätt och praktiskt för hushållen att bli av med sitt elskrot. Kommunen är den aktör som har ansvar för sophanteringen. För att elskrotet inte ska hamna fel och göra skada bör regeringen verka för att alla kommuner tar detta ansvar så att sopsorteringen blir effektiv och lättillgänglig.