Motion till riksdagen
2008/09:MJ373
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Sexuella övergrepp på djur


m1386

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förbud mot sexuella övergrepp på djur.

Motivering

Enligt min mening bör djur skyddas mot sexuella övergrepp. Det borde enligt min mening vara tillräckligt att man kan påvisa att ett djur har varit utsatt för ett sådant övergrepp för att det ska vara straffbart. Då hårdföra sexuella närmanden på djur inte nödvändigtvis kopplas samman med fysiskt eller psykiskt lidande bör det tydliggöras att sexuellt våld inte är acceptabelt.

I Sverige har förbundet Djurens Rätt, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Veterinärförbund och Djurskyddet Sverige gemensamt uttalat att de vill att ett förbud mot sexuella övergrepp på djur införs. Flera enskilda veterinärer, bl.a. chefen för veterinärkliniken i Kalmar, har uttalat detsamma. Även ledande djurskyddsjurister har instämt i uppfattningen.

Varken djurskyddslagen eller brottsbalken innehåller något förbud mot sexuella övergrepp mot djur. För att sådana övergrepp ska vara straffbara krävs att man ska kunna visa att innehållet i dem varit av sådan art att det är lagstridigt. Det räcker inte med att visa att sådant övergrepp har ägt rum. Ett generellt förbud mot sexuella övergrepp på djur bör införas.

En rapport kallad Sexuellt utnyttjande av djur (18 januari 2007) från dåvarande Djurskyddsmyndigheten föreslog att sexuellt umgänge med djur, samt andra handlingar där djur används av människor för sexuella ändamål, genom en särskild bestämmelse i djurskyddslagen ska förbjudas. Utöver detta föreslogs också en ändring i brottsbalken vad gäller olaga våldsskildring så att även sexuellt våld och tvång omfattas av regleringen när det gäller djur.

Myndighetens rapporter visar att det under perioden 2000–2005 polisanmäldes 115 fall som rörde misstankar om användning av djur för sexuella ändamål. Sedan 1970-talet har myndigheten fått kännedom om totalt 227 fall som kan misstänkas utgöra handlingar av sexuell karaktär. Det går inte att uteslutas att det finns ett stort mörkertal eftersom det är mycket svårt att upptäcka dessa brott. Tar Sverige tydligare avstånd från detta, går det att jobba mera konkret med frågan.

Stockholm den 3 oktober 2008

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)