Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att använda Slite på Gotland som ett nationellt försöksområde för carbon capture and storage (CCS).
Hotet mot vår gemensamma miljö i form av höjd temperatur är mycket påtagligt och kräver många olika insatser framöver. Att skilja ut och lagra koldioxid, internationellt kallat carbon capture and storage (CCS), är en möjlig lösning som kan behövas under en övergångstid för att klara FN:s mål att inte överstiga 2 grader Celsius global temperaturhöjning. Denna metod är ett komplement till den mera långsiktigt hållbara insatsen, att permanent ersätta fossila bränslen med förnyelsebara bränslen som inte har någon koldioxidpåverkan.
Gotland har unikt bra förutsättningar att genomföra ett försök med CCS-teknik. Den i särklass största energiförbrukaren på Gotland är företaget
Cementa i Slite som ägs av Heidelberg Cement AB. Företaget släpper ut ca 70 % av öns totala koldioxidutsläpp och allt kommer ut genom en och samma skorsten. Ungefär hälften av koldioxiden kommer från processen/råmaterialet och den andra hälften kommer ifrån bränslet som används för att värma upp cementugnarna. Företaget är en av Sveriges 10 största enskilda utsläppskällor av koldioxid.
Gotland har en sedimentär berggrund som bör ha förutsättningar att lagra stora mängder koldioxid med den metod av djuplagring som används i porösa bergarter djup nere i berget. Dessutom krävs det ett tätare skikt ovanpå som skall fungera som ”lock” så att koldioxiden inte tillåts läcka tillbaka ut i atmosfären. Både av skälet att Sverige under ett övergångsskede bör skaffa sig erfarenhet av CCS-metoden och att Gotland har en väldigt stor punktkälla av koldioxid talar för att använda Slite på Gotland som ett nationellt försöksområde för carbon capture and storage (CCS).