Motion till riksdagen
2008/09:MJ357
av Lena Asplund (m)

En maxgräns för transfetter


m1876

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbeta fram ett förslag om en maxgräns för transfetter i Sverige.

Motivering

Transfett medför en betydligt större risk för hjärt- och kärlsjukdomar än annat fett. Äter du 5 g transfett om dagen ökar risken för dig att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med 25 procent. Det innebär att transfett medför fyra fem gånger högre risk för dessa sjukdomar än mättat fett, som annars brukar framhållas som det fett som har störst hälsorisk.

Transfett förekommer i pajer, bakelser, kex, rån, kakor, pommes frites, chips och godis – och i oroande höga halter dessutom. I Europa är det Danmark som tagit allvarligast på denna hälsorisk. Där har man beslutat om en maxgräns för transfetter på högst 2 procent i livsmedel. Sedan lagen infördes har tranfetter närmast försvunnit från den danska maten.

Transfett kan enkelt ersättas med annat, mindre farligt fett. I en undersökning publicerad i European Scientific Medical Journal visade det sig t.ex. att samma hamburgermeny som i Köpenhamn innehöll mindre än 1 g transfett, innehöll 10 g i New York. Nu har New York City beslutat att man vill eliminera alla industriellt framställda transfetter i restaurangmat.

Varför skall vi i Sverige då utsättas för denna onödiga risk? Man kan argumentera med att eftersom svenskar i genomsnitt äter ganska lite transfett så är det inget stort folkhälsoproblem. När Danmark införde sitt förbud mot stora mängder transfetter beräknades att den genomsnittliga dansken åt 1 g transfett om dagen i genomsnitt. Men samtidigt var intaget av transfett mycket ojämnt fördelat. Av omkring 5 miljoner danskar beräknades 10 000–50 000 få i sig mer än 5 g transfett om dagen. Om man dessutom åt mikropopcorn, kakor, en donut eller pommes frites var det inte svårt att få i sig 20–30 g transfett på en dag!

Det finns ingenting som tyder på att det skulle förhålla sig på ett annat sätt i Sverige. I stället för att man inom folkhälsoarbetet ställer arbetet med att minska vår konsumtion av mättat fett och transfett mot varandra, borde man se till den totala konsumtionen av fett. Eftersom vi svenskar äter mycket mättat fett är det ännu viktigare att vi inte därutöver utsätts för den extra risk som transfetter innebär.

Jag anser därför att regeringen bör arbeta fram ett förslag om en maxgräns för transfetter i Sverige.

Stockholm den 2 oktober 2008

Lena Asplund (m)