Motion till riksdagen
2008/09:MJ336
av Isabella Jernbeck (m)

Återinförande av bilskrotningspremie


m1185

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om återinförande av bilskrotningspremien.

Motivering

Den svenska bilparken innehåller fortfarande idag alltför många uttjänta fordon. Vissa är fortfarande i bruk medan en allt större del slutar som övergivna bilvrak. Miljöpåverkan och kostnaden för samhället är betydande. De fordon som fortfarande är i bruk saknar avgasreningssystem och har höga koldioxidutsläpp, men miljöpåverkan är än större bland övergivna fordon som innehåller flertalet miljöfarliga kemikalier och metaller. Såväl samhället som individen har ett ansvar för att dessa fordon omhändertas.

Efter borttagandet av bilskrotningspremien saknas nu ett ekonomiskt incitament för enskilda bilägare att ta ansvar för skrotningen av uttjänta bilar. De nuvarande reglerna för skrotning av uttjänta bilar lägger kostnadsansvaret för själva bilskrotningen på biltillverkarna, men systemet ger inte tillräcklig drivkraft för folk att ta ansvar för att bilskrotningen ordnas. Då eventuella kostnader för transporten av uttjänta bilar, oftast fordon i väldigt dåligt skick som inte kan köras, läggs på den enskilde bilägaren finns lite incitament för bilägarna att transportera sina bilar till skrotning.

Att som bilägare ensam anordna transporten av uttjänta bilar till skrotning samt stå för eventuella kostnader gör att allt färre bilägare bryr sig om att skrota sina bilar. När dessutom relevant lagstiftning saknas kring ansvarsförhållande vid övergivning av uttjänta fordon finns lite uppmuntran kvar för bilägarna.

Systemet med bilskrotningspremien visade sig vara ett mycket effektivt sätt att få bilägare att ta ansvar för sina gamla fordon. Fram tills premiens borttagande i juni 2007 ökade antalet bilar som lämnats in för skrotning under flera år med rekordartade 160 000 skrotade bilar under första halvåret 2007. Sedan premiens borttagande har den trenden dock minskat drastiskt. Det ligger i allas intresse att uppmuntra bilägare att byta ut gamla förorenande bilar till förmån för nya miljövänliga bilar. En bilskrotningspremie gör det inte bara lönsamt för konsumenten att ordna bilskrotning utan ger dessutom tydligare ekonomiska incitament för människor att byta till nyare bilar. I kombination med miljöbilspremien skulle en bilskrotningspremie ge stor verkan för relativt lite pengar.

Bilskrotningspremien har utgjort ett effektivt ekonomiskt incitament för att minska miljöpåverkan till följd av att uttjänta bilar lämnas till skrotning. Regeringen bör överväga att återinföra premien för att uppmuntra fler bilägare att ta ansvar för sina bilar.

Stockholm den 23 september 2008

Isabella Jernbeck (m)