Motion till riksdagen
2008/09:MJ335
av Isabella Jernbeck (m)

Vissa frågor kring torskfiskekvoter i Östersjön


m1623

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige i större utsträckning bör följa Internationella havsforskningsrådets (Ices) rekommendationer avseende torskfiskekvoter i Östersjön.

Motivering

Sedan 1980-talet är trenden tydlig: mängden torsk minskar i de svenska vattnen. Allt färre torskar tas i land, och antalet vuxna torskar har också minskat. Torskbeståndet i Östersjön är betydelsefullt främst för att upprätthålla ett hållbart ekosystem i Östersjön.

Det biologiska systemet är mycket komplext, och vetenskapliga bevis finns för att torskens successiva minskning i Östersjön har en direkt negativ inverkan på ekosystemet med bland annat ökade algblomningar som följd.

Forskare från Fiskeriverket och våra grannländer gör varje år olika beräkningar av mängden torsk i svenska vatten och bedömer bland annat hur mycket som måste finnas kvar för att återväxten ska kunna tryggas. Arbetet leder fram till rekommendationer från det europeiska samarbetsorganet Ices, det internationella havsforskningsrådet. Denna rådgivning bildar sedan grunden för de kvoter som beslutas på EU-nivå, som sedan tilldelas berörda länder.

De fiskekvoter som varje år beslutas av ministerrådet har dock konsekvent varit högre än de rekommendationer som Ices har givit, vilket lett till ett högre uttag av torsk ur Östersjön. Till detta måste även konsekvenserna av tjuvfisket inräknas, vilket gör de egentliga uttagen betydligt större. Följderna för Östersjön och Östersjötorsken är omfattande.

Sverige har uttryckt en stark vilja att bevara torsken i Östersjön, och arbetet med fiskeri- och miljöfrågorna kring detta fortsätter. Att värna om Östersjötorsken kräver ett brett engagemang med väl avvägda handlingsplaner och en långsiktig politik. Vi vill inte att torsken utrotas. Som ett led i detta bör vi aktivt verka för att i större utsträckning applicera torskfiskekvoter i nivå med rekommendationerna från Internationella havsforskningsrådet. Bevarandet av torsken och återupprättandet av Östersjöns ekosystem bör vara en vägledande princip, och Sverige har i dessa frågor goda förutsättningar att föregå med gott exempel och anta en ledande roll i detta arbete.

Stockholm den 30 september 2008

Isabella Jernbeck (m)