Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nödvändigheten av en noggrann konsekvensanalys för miljön och svenskt fiske i Östersjön med anledning av den planerade gasledningen norr om Bornholm.
Det rysk-tysk-holländska konsortiet Nord Stream har beslutat att ändra sina planer och låta den ryska gasledningen genom Östersjön gå norr om Bornholm och vidare mot Tyskland.
Denna sträckning ligger endast 30 kilometer från den skånska kusten. I dessa vatten bedrivs mycket av det svenska fisket av torsk, som nu riskerar att bli inskränkt på grund av ledningens nya dragning. Även fiske av sill och skarpsill påverkas.
När fiskarna lagt ut trålen vill man oftast dra den fyra fem timmar utan att ta upp den. Ligger det en gasledning i vägen får fisket avbrytas, annars kan ledningen skadas. Ett fiskeförbud kan bli aktuellt – detta med tanke på risken för skador på ledningen från tjocka stålplåtar som dras på botten med trålarna.
Det finns också risk för att biologiskt material byggs upp, som det gör på saker som sticker upp från botten. Det skapar lä för strömmarna med syrebrist som följd, vilket också påverkar både fisk och övrig havsmiljö.
Det är därför nödvändigt att analysera konsekvenserna för miljön och svenskt fiske i Östersjön med anledning av den planerade gasledningen norr om Bornholm. Ett bättre alternativ för miljön vore i så fall att dra gasledningen på land, via de baltiska staterna och Polen. Då kunde även dessa länder utnyttja densamma. Låt Miljökonsekvensutredningen hantera frågan.