Motion till riksdagen
2008/09:MJ325
av Finn Bengtsson och Cecilia Magnusson (m)

Översyn av lagstiftningen mot nedskräpning


m1730

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheten till en skärpt lagstiftning mot all onödig nedskräpning.

Bakgrund

Sedan uppmaningen ”Håll Sverige Rent” lanserades för många decennier sedan, har denna självklarhet för medborgare och gäster i vårt land att med glöd tillsammans ta ansvar för att vi inte skräpar ner i vår omgivning med tiden falnat påtagligt. Vi upplever idag hur man utan att skämmas kan kasta skräp runt omkring sig i vår gemensamma miljö, utan att detta uppenbart uppfattas som felaktigt trots att det är olagligt.

Problemet är att den nuvarande lagen mot nedskräpning är för krånglig i sin tillämpning och lägger ribban för högt om inte folk av egen vilja ser till att hålla rent omkring sig. Lagen idag syftar fortfarande till att primärt komma åt större fall av nedskräpning eller miljöbrott, som därmed kräver att det först görs en polisanmälan. Många andra länder har lagar mot nedskräpning som är betydligt strängare och effektivare i att beivra även mildare men helt onödig och förkastlig nedskräpning, i det att man där inte undgår böter om man ens exempelvis medvetet har slängt ett glasspapper eller en ölburk ifrån sig på marken.

Förslag

Vi föreslår därför att man vid en översyn av det lagrum som syftar till att motverka nedskräpning analyserar möjligheten för en lagskärpning med en förenkling som liknar situationen vid utdelning av en ordningsbot. Polisen borde ges befogenhet att direkt på plats ge böter för mindre förseelser, till exempel vid helt onödig men ringa och medveten nedskräpning. Dåtidens kampanjer för att uppnå detta syfte skulle sannolikt inte fungera då ”vanlig” nedskräpning av enskild kommit att för många bli ett socialt beteende som helt enkelt inte bör vara acceptabelt av samhället.

En skärpning av lagstiftningen som därför ger ordningsmakten direkt möjlighet till bötesföreläggande vid observation förefaller oss därför lika rimligt som att man får utdela till exempel parkeringsböter vid även enkla fall av närmast oskyldig felparkering. Naturligtvis har landets alla kommuner ett ansvar för att aktivt arbeta mot nedskräpningstendenser i samhället. Men individen har också ett betydande eget ansvar att ta. Kanske kunde ett bötesbelopp motsvarande den för en enklare felparkering utgöra ett riktmärke på vad straffet skulle kosta nedskräpningsförsyndaren i syfte att uppnå en tillräckligt avskräckande effekt så att ett socialt oacceptabelt beteende som detta kunde fås att på sikt förändras till det bättre hos hela befolkningen? Vi vill att riksdagen ger regeringen detta tillkänna.

Stockholm den 1 oktober 2008

Finn Bengtsson (m)

Cecilia Magnusson (m)