Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att inrätta en särskild djurskyddsbalk.
Djurskyddsmyndigheten inrättades den 1 januari 2004 och hade det övergripande ansvaret för att säkerställa att Sveriges djur har ett gott skydd. Innan Djurskyddsmyndigheten inrättades var ansvaret för djurskyddsfrågorna delat på Jordbruksverket och Centrala försöksdjursnämnden, vilket ibland kunde skapa viss otydlighet.
Nu har regeringen avvecklat Djurskyddsmyndigheten. Den har införlivats med Jordbruksverket samtidigt som antalet arbetstillfällen har minskat. Jordbruksverket är nu föremål för ett antal utredningar. Främst kan nämnas Utredningen om myndighetsstrukturen inom livsmedelskedjan och Utredningen om administration, organisering och kontroll av jordbruksstöden, men även den nyss avslutade Veterinärutredningen. En särskild utredare har tillsatts för att göra en översyn av Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, (SVA), Livsmedelsverket och Fiskeriverket. Men det finns ytterligare utredningar om bland annat vilt och vattenbruk som indirekt kan ha en påverkan på Jordbruksverkets verksamhet. Förutom pågående utredningar påverkas Jordbruksverkets verksamhet även av andra omvärldsförändringar, till exempel fortsatta reformer av den gemensamma jordbrukspolitiken.
Med nya Jordbruksverkets framtida uppgifter riskerar vi därmed att återigen skapa ett otydligt och svårkontrollerat system för att ta till vara djurs rättigheter och kontrollera att djurskyddslagen efterlevs.
Det bästa sättet att bevaka djurskyddsfrågorna hade varit att bevara Djurskyddsmyndigheten, men det finns också andra sätt att öka effektiviteten och underlätta en mer enhetlig hantering av djurfrågorna. Ett sätt vore att skapa en egen balk i lagen som utgår från djurens rättigheter, ungefär på samma sätt som dagens miljöbalk fungerar.
Med anledning av ovanstående bör regeringen göra en översyn av möjligheterna att inrätta en särskild djurskyddsbalk.