Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen aktivt inom EU ska driva kravet på ett system som förhindrar fisk utanför kvotsystemet att återföras till havet.
På grund av överfiske och i vissa fall utfiskning är det fiskepolitiska arbetet högst aktuellt som ett miljöpolitiskt arbetsområde. Det handlar bland annat om fiskerinäringens kris och om åtgärder som bevarar fiskebestånden. EU:s gemensamma fiskeripolitik har ibland visat sig få negativa konsekvenser.
Ett problem med gällande kvotsystem är vad man gör med fångad fisk när kvoten är fylld. Kvotsystemets akilleshäl är att fiskare tvingas återföra den del av fångsten som överstiger kvoten till havet. Det handlar om fullvärdig matfisk som med gällande regelsystem måste återföras till havet. Fisken är död och ligger sedan på botten och ruttnar, där den förbrukar syre med försämrad miljö för bottenlevande organismer som följd, vilket i sin tur påverkar fiskbestånden negativt.
Det är naturligtvis avgörande att EU:s fiskeripolitik bygger på att havets resurser kan brukas på ett både ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt så att fiskerinäringen ges möjlighet att utvecklas långsiktigt.
Arbetet med fiskeripolitiken inom EU måste aktivt drivas vidare med höga ambitioner från Sveriges sida. Frågan om att skapa ett nytt system som förhindrar att fisk utanför kvoten återförs till havet är i det sammanhanget högst aktuellt. Ett verktyg som kan användas är selektiva fiskeredskap som förhindrar fångst av icke tillåten fiskart.