Motion till riksdagen
2008/09:MJ248
av Mats Berglind (s)

Ekologiskt jordbruk


s28048

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör göra en översyn av regelverket för ekologisk odling i Sverige i syfte att förbättra och förenkla regelverket.

Motivering

Ekologiskt jordbruk är en form av jordbruk som förlitar sig på förvaltande av ekosystem och strävar efter att minska eller helt avstå från att tillföra material. Särskilt viktigt är det att inte tillföra konstgjorda ämnen, som handelsgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Ekologiskt jordbruk tenderar att ha lägre intensitet än konventionellt jordbruk. Det är ett förhållningssätt som ser till helheten och avser att åstadkomma ekosystem som kan fortleva mycket länge i form av hållbart jordbruk, en mångfald av arter och levande ekosystem i jorden. Det ekologiska jordbruket är resultatet av flera olika alternativa metoder för jordbruksproduktion som utvecklats sedan början av 1900-talet.

Den ekologiska produktionen har blivit ett medel i arbetet att nå vissa av de nationella miljömålen och ett steg mot en uthållig utveckling av jordbruket. Genom att framförallt inte använda handelsgödsel och bekämpningsmedel minskar växtnäringsläckaget och utsläpp av gifter i miljön, vilket också gynnar den biologiska mångfalden. Den ekologiska produktionen kan därmed bidra till att uppnå miljömålen En giftfri miljö, Ingen övergödning och Ett rikt odlingslandskap. I den ekologiska produktionen ställs också långtgående krav på god djurhållning.

I det ekologiska jordbruket är normalt avkastningen lägre i förhållande till det konventionella jordbruket. Detta innebär att den ekologiska råvaran är dyrare att producera. Det innebär att priset på exempelvis ekologiska livsmedel är högre än konventionellt producerade livsmedel.

Inom EU finns minimiregler för vad som är ekologisk produktion. För att få marknadsföra livsmedel som ekologiskt producerade krävs att produktionen är kontrollerad och godkänd av ett kontrollorgan. I Sverige finns för närvarande två godkända kontrollorgan, Kontrollföreningen för ekologisk odling (Krav) och Svensk Matpotatiskontroll AB (Smak). Det innebär att de flesta ekologiskt drivna jordbruk i Sverige är anslutna till och kontrollerade av Krav.

Konsumenternas efterfrågan av ekologiskt odlade livsmedel har ökat markant de senaste åren. Det innebär att efterfrågan är större än utbudet. Det behövs således fler bönder som övergår från konventionellt jordbruk till ekologiskt jordbruk. Samtidigt kan det konstateras att det finns jordbrukare som lämnar det ekologiska jordbruket för att återgå till konventionellt jordbruk.

Jordbruksverket har utrett orsakerna till varför flera jordbrukare återgår till konventionell odling och kommit fram till flera orsaker, bland annat att ekologisk odling skapar mer ogräs och skadegörare, ger lägre avkastning, medför svårigheter med försörjning av växtnäring och – inte minst – har ett krångligt regelverk.

Mot denna bakgrund bör regeringen skyndsamt ta initiativ till en översyn av regelverket för ekologisk odling i syfte att förbättra och förenkla detta för att därigenom stimulera till ökad ekologisk odling i Sverige.

Stockholm den 24 september 2008

Mats Berglind (s)