Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att regeringen tillämpar försiktighetsprincipen och tar fram ett åtgärdsprogram som syftar till att förhindra att sötningsmedel sprids i naturen.
Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel som används som tillsats i livsmedel, bland annat i Coca Cola Light, Felix tomatketchup, Yoggiprodukter och Oboy. En första kartläggning som IVL gjort på uppdrag av Naturvårdsverket visar att i princip all sukralos som kommer till reningsverken också når vår miljö. Uppskattningsvis mellan sex och sju ton sukralos släpps ut varje år från våra reningsverk och når våra sjöar och vattendrag.
Sukralos är stabilt och merparten av sötningsmedlet går rakt igenom människan utan att tas upp. Det hamnar i avloppet och renas inte i reningsverken. Men ute i miljön – i våra sjöar och vattendrag – går nedbrytningen av sötningsmedlet mycket långsamt. Höga halter av sötningsmedlet har upptäckts i bland annat Saltsjön och Stockholms ström, trots att det är en stor vattenvolym med strömt vatten och där vattnet blandas om.
Det är inte enbart människors hälsa som drabbas. Nu befarar Naturvårdsverket att vattenmiljön drabbas och att fiskar och andra vattenlevande djur påverkas negativt. Forskarna befarar också att halterna sukralos i miljön kan komma öka i framtiden. De grundar det antagandet på att höga halter redan uppmätts trots att ämnet ännu inte använts i så många år. Osäkerheten är också stor när det gäller bedömningen av vad som händer med vattenmiljön när det sker en över tiden regelbunden och ökande tillförsel av sukralos.
Svårnedbrytbara ämnen ska inte spridas i naturen. Mot den bakgrunden bör försiktighetsprincipen tillämpas. Regeringen bör därför ta initiativ till att försiktighetsprincipen tillämpas när det gäller användningen av sukralos. Regeringen bör också presentera ett åtgärdsprogram som syftar till att förhindra att sukralos sprids i naturen.