Motion till riksdagen
2008/09:MJ2
av Lage Rahm och Tina Ehn (mp)

med anledning av prop. 2008/09:76 Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall


mp023

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att komplettera lagförslaget med ett tillägg som försäkrar att prövningen sker vid den domstol som ligger närmast slutförvaret.

Motivering

Propositionens avsikt är att göra det möjligt att vid en ansökan om att få bygga en inkapslingsanläggning och ett slutförvar för använt kärnkraftsbränsle få dessa prövade som en helhet i en miljödomstol, även om anläggningarna finns på olika platser och enligt miljöbalken faller under olika miljödomstolars ansvar. Denna tanke är bra och stöds av Miljöpartiet.

Förslaget får dock en oönskad följd genom att det gör det möjligt för industrin att fritt välja vilken av miljödomstolarna den vill att ansökan ska prövas av. Frågan kan bli aktuell om kärnkraftsindustrins avfallsbolag SKB t.ex. väljer att ansöka om att få bygga ett slutförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Industrin kan då lämna in ansökan vid Miljödomstolen i Växjö i stället för vid Miljödomstolen i Stockholm/Nacka.

Detta är en icke osannolik utveckling eftersom inkapslingsanläggningen hittills har varit tänkt att ligga bredvid mellanlagret CLAB vid Oskarshamns kärnkraftverk och de första resultaten av platsundersökningarna visar ett berg-et i Forsmark är tätare än i Oskarshamn.

Miljöpartiet menar att en ansökan om att få bygga ett slutförvar ska behandlas av den miljödomstol som ligger närmast själva slutförvaret eftersom detta är den stora miljöfrågan. Även om inkapslingsanläggningen innebär miljörisker är det mer fråga om en fabrik, medan prövningen av slutförvarets långsiktiga miljösäkerhet är en av en mycket högre dignitet. Denna miljöprövning kommer med säkerhet att bli den hittills största miljödomstolsprövningen när den kommer, och det är viktigt att allmänhet och lokala miljöorganisationer ges möjlighet att delta vid miljöprövningen.

Det är inte endast lagstiftningen som styr vilken miljödomstol som industrin väljer att ansöka vid. Industrin kan komma att ta hänsyn till utomstående synpunkter i frågan när tidpunkten för ansökan kommer. Men Miljöpartiet anser att det vore bra för alla aktörer om frågan om var ansökan kommer att hanteras inte blir en osäkerhet när tiden för ansökan närmar sig.

Miljöpartiet anser därför att den föreslagna lydelsen av texten ska kompletteras med en skrivning som försäkrar att prövningen sker vid den domstol som ligger närmast slutförvaret. Tillägget skulle kunna vara: ”Mål om slutförvar av använt kärnbränsle prövas av den miljödomstol inom vars område slutförvaret är beläget eller avses vara beläget.” Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening.

Stockholm den 3 december 2008

Lage Rahm (mp)

Tina Ehn (mp)