Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den västsvenska kulturen.
Kulturpolitiken och därmed kulturlivet ska ha både bredd och djup. För ett levande kulturliv måste det finnas kulturinstitutioner av både nationell och internationell betydelse likaväl som att det måste finnas lokalt intresse i kulturorganisationer och musicerande. Det ska finnas möjligheter för alla att både utöva och konsumera kulturen.
En kreativ kulturpolitik ska ge människor nya upplevelser och vara till för alla, oavsett vilken klass eller etnicitet man tillhör. Särskilt bör man satsa på barn och ungdomar, så att de får en naturlig relation till att vara både konsument och utövare av kultur i olika former.
Folkbildningen är en del av den svenska, och därmed den västsvenska, kulturen. Studieförbund, folkhögskolor och folkrörelsernas bildningsarbete måste ges ekonomiska möjligheter för att kunna upprätthålla sitt folkbildningsarbete. Ett aktivt föreningsliv är oerhört viktigt för utvecklingen av samhället.
Den västsvenska kulturpolitiken vill ta vara på allas rätt och behov av kulturupplevelser. Film i Väst är mycket uppskattad inom regionen. Det är viktigt att regionens kulturinstitutioner ges möjlighet att upprätthålla en god kvalitet. Det är till gagn för såväl medborgarna i Västsverige som besökande och turismnäringen. Kulturturism är en bransch som kommer att expandera i hela Västsverige. Genom intressanta besöksmål, utflykter i naturen och andra kulturupplevelser får besökare i regionen rika upplevelser. Det gynnar både utvecklingen i närområdet, folkhälsan och det leder till fler arbetstillfällen. Natur- och kulturturismens utveckling har också ett tydligt samband med landskapets karaktär och traditioner.
Översynen av Världskulturmuseet och dess framtid oroar regionen mycket. Bristen på information om vad regeringen anser är märkbar och förvånande. Satsningen på ett världskulturmuseum i Göteborg var en stor kultursatsning, men den var inte helt okontroversiell. Museet har varit väldigt framgångsrikt, cirka 950 000 besök har gjorts sedan det öppnade för drygt tre år sedan. 60 procent av besökarna är under 30 år, 14 procent är födda utomlands och ännu fler har en icke-svensk bakgrund. Borttagande av den fria entrén har drabbat Världskulturmuseet hårt. I Västsverige oroas vi av att verksamheten kommer att besökas av färre personer, när man måste ta ut avgifter. Det finns en stor risk i att det första besöket, som kostar pengar, inte alls blir av om man måste prioritera utgifterna i exempelvis en barnfamilj.
Regionalt är fri entré införd upp till 25 år. För att kunna gå vidare och ge även fler möjligheter till det behöver man ett nationellt stöd för institutioner av nationellt intresse. Ett västsvenskt exempel är Göteborgsoperan, som har en liten scen i Skövde och Symfonikerna i Vara, som vill turnera för att skapa ett större intresse och ge fler möjlighet att se och höra deras konserter. Det är också angeläget att stötta kultur som är riktad till barn. Det är bra att man från statligt håll ökar medlen till kultur i skolan men då måste det också komma ekonomiska medel till kulturen i övrigt så att man efter skolan kan fortsätta att vara en aktiv kulturkonsument och kulturutövare.