Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kultur på arbetsplatsen.
Kulturpolitikens syfte är att ge alla medborgare möjlighet att vara delaktiga, att uppleva kultur och att skapa själva. Kultur ger både glädje och välbefinnande och bör finnas tillgänglig i allas vardag. Om man möter kultur i arbetsvardagen kan det stimulera till att söka upp den i andra sammanhang också. Arbetsplatsen kan spela en stor roll genom att kulturen görs tillgänglig och kulturaktiviteter erbjuds.
Genom Kultur i arbetslivet vill Kulturrådet stimulera arbetsplatser till att se kulturverksamhet som ett naturligt inslag i arbetslivet. Forskningsresultat visar att det finns ett klart samband mellan kultur och hälsa. Genom att delta i kulturlivet ökar möjligheterna till ett längre och friskare liv. Många arbetsplatser satsar på personalutveckling i form av olika konstnärliga/kulturella projekt och verksamheter. Andra arbetar med Kultur i arbetslivet som ett verktyg för att förbättra kommunikationen, arbetsklimatet och öka gemenskapen på arbetsplatsen. Projekten drivs av arbetsgivare, personal och olika kulturaktörer i samverkan.
Därför måste det finnas bra och lätt tillgängliga kulturupplevelser. Kultur i arbetslivet fyller en stor funktion i detta sammanhang.
Erfarenheter från verksamheter med arbetsplatsbibliotek visar att arbetsplatsbibliotek med engagerade bokombud kombinerade med läsfrämjande insatser har varit framgångsrika i arbetet att stimulera ovana läsare att ta del av litteratur.
Mot den bakgrunden är en prioritering av arbetsplatsbiblioteken väl kulturpolitiskt motiverad. Andra betydelsefulla insatser som varit framgångsrika i ambitionen att nå nya läsgrupper är projektet Läs för mig pappa och arbetsplatsbiblioteket med ljudbibliotek för exempelvis lastbilschaufförer.