Motion till riksdagen
2008/09:Kr355
av Ewa Thalén Finné m.fl. (m)

Tv-licensen i ett digitalt samhälle


m1445

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tv-licensens framtida utformning.

Motivering

Med anledning av digitaliseringen av det svenska marknätet för television finns nu nya möjligheter att genomföra en viktig frihetsreform. Sedan 1956 har innehav av tv varit belagt med en avgift som i sin tur finansierat det vi idag kallar för public service. Metoden att avgiftsbelägga allt innehav av tv försvaras historiskt med dels tekniska begränsningar i att införa ett frihetligare system, dels en idé om s.k. kvalitativa tv-sändningar.

Idag ser dock situationen annorlunda ut. För det första finns det flera andra tv-kanaler vid sidan av public service som producerar viktiga samhällsprogram och andra tv-program av det slag många i public service-sammanhang sätter en mångfaldsstämpel på. För det andra finns numera, i och med övergången till digitala sändningar, de tekniska möjligheterna att tillåta en ökad valfrihet. Dessutom finns det en allmän förståelse för att tv-innehavare betalar för de tv-kanaler man önskar se, vilket också blivit en viktig aspekt för tv-företagen i deras utformning av program. I dessa sammanhang har det visat sig att public service dels är konkurrenskraftigt, dels till stora delar fortsätter att upprätthålla en god, eftertraktad kvalitet.

Mot denna bakgrund finns det i princip ingenting som hindrar en ökad valfrihet för tv-innehavarna, som snart sagt utgör hela allmänheten. De tekniska möjligheterna finns där, public service står sig väl i konkurrensen och tiden är faktiskt mogen för ett nytt digitalt grepp om tv-licensen.

De stora möjligheterna ligger i att tv-licensen görs om till att inte längre omfatta själva innehavet av en tv-mottagare, utan istället omfattar innehavet av (1) en digitalbox utan avkodningsmöjligheter och (2) abonnemang enligt samma premisser som andra tv-företag jobbar under. Detta är en välbehövlig frihetsreform för allmänheten men presenterar också nyttiga utmaningar för public service.

Stockholm den 2 oktober 2008

Ewa Thalén Finné (m)

Staffan Anger (m)

Cecilia Widegren (m)