Motion till riksdagen
2008/09:Kr352
av Karin Pilsäter (fp)

Lika behandling av religiösa och icke-religiösa samfund


fp1389

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om likabehandling av religiösa och icke-religiösa samfund för livsåskådning.

Motivering

Enligt lag (1999:932) om stöd till trossamfund utgår statsbidrag till vissa av regeringen godkända trossamfund. Exempel på samfund som erhåller bidrag är Romersk-katolska kyrkan, Islamiska samarbetsrådet och Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd.

Dock anses inte icke-religiösa samfund för livsåskådning berättigade till bidrag, trots att lagtexten inte anger att religion, gudstro, behöver ingå i samfundets åskådning. Numera har Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd statsbidrag, trots att deras livsåskådning inte inkluderar någon gud.

Svenska kyrkan är skild från staten. Det förefaller rimligt att Sverige, på 2000-talet, har en statsmakt som inte bara förhåller sig neutral mellan olika religioner och religösa samfund utan även är neutral mellan religiösa och icke-religiösa livsåskådningssamfund. Detta bör gälla såväl statsbidrag som annan lagstiftning.

Förbundet Humanisterna står för en värderingsutvecklande livsåskådningsgrund för en icke-teistisk livssyn. Man fyller för sina medlemmar såväl som för samhället runt i hög grad samma syfte och uppgift som teistiska livsåskådningssamfund gör.

Idag används ofta begreppet trossamfund om vissa livsåskådningsorganisationer, ett begrepp som avser en samling av människor med liknande trosuppfattning. För tydlighets skull bör påpekas att denna definition i kunskapsteoretisk mening givetvis även omfattar den humanistiska livsåskådningen, vars livssyn bygger på en rad (vetenskapligt obevisbara) trosuppfattningar såsom till exempel vikten av jämställdhet, icke-rasism, icke-diskriminering och alla individers okränkbara mänskliga rättigheter.

Det vore ett högst rimligt krav på varje organisation att omfatta dessa grundläggande värderingar för att alls vara bidragsberättigade, något som knappast alla nuvarande bidragsmottagare idag gör. Mot den bakgrunden vore det mer än rimligt att icke-religiösa livsåskådningssamfund likställs med religiösa vid fördelning av statsbidrag.

Stockholm den 6 oktober 2008

Karin Pilsäter (fp)