Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lagstadga svenska som officiellt huvudspråk i Sverige.
Svenskan är officiellt språk i Finland (sedan 1919) och inom EU (sedan 1995). På Åland är svenskan det enda officiella språket. Det svenska språket har dock inte ställning av officiellt huvudspråk i Sverige. Däremot är minoritetsspråken finska, jiddish, meänkieli (tornedalsfinska), romani och samiska lagstadgat officiella minoritetsspråk i Sverige (sedan 1999).
Ett officiellt språk är ett språk som specifikt anges vara ett sådant i länders, delstaters eller andra områdens konstitutioner eller lagar. De officiella språken används i landets offentliga administration och är de språk som lagar, domar och myndighetsbeslut avfattas på. I Sverige finns ingen bestämmelse som ger svenskan särställning som officiellt språk även om det idag utgör landets huvudspråk. Det är i sammanhanget relevant att påpeka att inom universitetsvärlden frångås svenska idag i allt högre utsträckning till förmån för mer internationellt gångbara språk.
De officiella minoritetsspråken underlättar för olika nationella minoriteter i deras kontakt med domstolar och andra myndigheter i ett antal kommuner, företrädesvis i norra Sverige. Som sådana fyller de ett vällovligt syfte. I globaliseringens tidevarv borde dock även svenskan lagstadgas som Sveriges officiella huvudspråk. Det finns inte många länder som inte beviljat landets modersmål status som officiellt språk. Det har dock – så sent som 2005 – bedömts som alltför kontroversiellt och politiskt inkorrekt att göra svenskan till officiellt huvudspråk i Sverige.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen ville inte befästa svenskans framtida betydelse genom lagstiftning. Idag pågår dock inom Kulturdepartementet arbetet med att ta fram en proposition där svenskans ställning som huvudspråk ska lagstiftas i linje med Språkutredningens förslag från den 18 mars 2008. Vi anser dock att ytterligare ett steg bör tas och att svenskan ska lagfästas som officiellt huvudspråk i Sverige, i relation till de idag etablerade officiella minoritetsspråken. Detta borde i själva verket ha skett mycket tidigare. Svenskan får inte diskrimineras längre.