Motion till riksdagen
2008/09:Kr279
av Tina Ehn (mp)

Spel på hästar


mp517

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen i lagstiftningen bör skilja frågor som rör vadhållning på hästar från frågor som rör övriga spel och lotterier.

Spel på levande varelser

Vadhållning på hästar är inte bara en fråga om spelberoende och redlighet utan även en fråga som på ett helt annat sätt än övrig vadhållning eller spel påverkar en hel samhälls­sektor. Det handlar naturligtvis även om djurskydd, men påverkar också många av de sektorer som idag får pengar för sin verksamhet av denna spelform. Om inte spel på hästar skiljs från övriga spel och lotterier riskeras de intäkter som idag går till andra sektorer som berör häst. Det finns dessutom risk för att den möjlighet som idag finns att ställa krav på djurskydd m.m. förloras.

Sektorer påverkas

Den speltekniska utvecklingen såväl som EU-lagstiftningen gör att lotterilagens (1994:1000) räckvidd minskar respektive har ifrågasatts. Spel och vadhållning är emellertid inte bara ett slags förströelse för dem som spelar. Vadhållningen har också förmånstagare, bl.a. idrott och hästsport. Mänsklig sportaktivitet bedrivs inom den gängse samhällsramen där sjukvård, forskning, ordningshållning m.m. betalas över skattsedeln. Även helt utebliven vadhållning på idrott rubbar inte grundvalen för den idrottsliga verksamheten, men en förändring av reglerna för vadhållning på hästar skulle kunna ge påtagliga effekter på de samhällssektorer, där hästhållningen ingår. Landsbygdsutveckling, jordbruk, forskning, ekonomisk redlighet, rådgivning, veterinärutbildning och service är områden som idag vilar till stor del på hästar och som kan påverkas på ett icke förutsägbart sätt. En del medel från spelverksamheten används dessutom idag för vitt skilda områden som har med häst att göra. Spelet på hästar i den nuvarande konstruktionen skapar alltså stora mervärden för hela häst­sektorns olika delar. Vadhållning på hästar bör därför behandlas på ett helt annat sätt än annan vadhållning och undantas från förändring i lagstiftningen på lotteriområdet tills effekterna av en av- eller omreglering utretts.

Svåröverskådliga effekter

Hästar spelar roll inom så väsensskilda verksamheter som jordbruk, idrott, turism, hälsa och rekreation, men inte minst nöjes- och fritidssektorn. Hästens samhällsekonomiska effekter har beräknats till bortemot 45 miljarder kronor. De personer som spelar på idrott och deltar i andra lotterier lever vanligen ett liv separat från spelobjekten. De som spelar på hästar är betydligt mer involverade i verksamheten med spelobjekten – hästarna – och spelvinster återinvesteras i betydande omfattning i hästverksamheten. Dessa investeringar svarar för vidmakthållandet av en infrastruktur som är av stor betydelse för hela hästhållningen och därmed för ovannämnda samhällsområden. Den konstruktion för reglering av vadhållning på hästkapplöpningar som varit i funktion i trettio år har blivit en så viktig ingrediens i hela hästhållningen att en förändring riskerar få oberäkneliga dominoeffekter på flera samhällsområden där hästen spelar en roll. Dessutom finns det med dagens konstruktion helt andra möjligheter än i andra länder till kontroll av hästarna, träningsmetoder och dylikt.

Därför anser jag att regeringen måste hantera spelpolitiska frågor rörande vadhållning på hästar åtskiljt från andra typer av spel som är reglerade enligt lotterilagen.

Stockholm den 3 oktober 2008

Tina Ehn (mp)