Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett rikt kulturlivs betydelse för individ och samhälle.
Möjligheten att utöva kultur och att delge sina uttryck till andra måste underlättas.
Vikten av att så tidigt som möjligt få kontakt med kulturella värden kan inte nog poängteras. Det kan handla om film, teater, litteratur, bild, musik, hantverk etc. Inget område är för stort eller för litet. Tyvärr är det så att det ofta är på dessa områden som besparingar görs när kommuner av olika skäl måste spara och skära ned på verksamheter. Det ger i förlängningen en mycket dyr besparing för både individ och samhälle.
Vi vet vad Kulturskolan i Stockholm betyder och har betytt för många ungdomar. Den har gett flertalet möjligheten att uttrycka sig i teater, dans osv. Det är en ofantlig positiv kraft som frigörs här och som därmed också är ett viktigt instrument för att minska våld och trakasserier bland ungdomar i skola och på fritiden. Vi vill slå vakt om Kulturskolans verksamhet och tillgänglighet.
Resultatet av höjning av avgifter för Kulturskolan riskerar att bli färre deltagare och då inte minst inom de grupper som redan idag är underrepresenterade.
Att slippa entréavgifter vid museibesök, ha tillgång till bra och kostnadsfria bibliotek kan i dessa sammanhang inte nog betonas. Att främja konsten är mer angeläget än någonsin för att nå ny publik tillsammans med konstnärer och konstaktörer. Teaterverksamheten måste i större utsträckning komma våra förorter till del. Ett viktigt verktyg för att nå en bredare publik och öka kulturintresset är att teaterverksamheten kommer dit där många människor bor och verkar i stället för tvärtom.
Kulturen måste hela tiden hållas levande. Ungdomar måste få chansen att ”pröva på” olika kulturyttringar på ett tidigt stadium. En verksamhet som måste inledas redan i för- och grundskolan.
Vikten av en fungerande kulturskola med bred tillgänglighet kan inte nog påpekas. Den är idag en frivillig verksamhet för kommunerna och det är där många barn och ungdomar får sin första musikupplevelse och introduktion i musikinstrumentens oanade möjligheter. Förebilden är naturligtvis den kommunala musikskolan, och vad den betytt för det svenska kulturlivet kan inte nog betonas.
Det behövs en medveten, långsiktig satsning för att såväl inspirera ovana konstbetraktare till att bli nyfikna som att se till att kulturutövandet blir tillgängligt för alla – inte minst det växande släktet. Att inte sätta kulturen i centrum är ett fattigdomsbevis som gör oss alla till förlorare.
Målsättningen måste vara att ha ett brett utbud av kulturverksamheter och arbeta för att förstärka barn och ungdomars kulturella kapital genom att skapa och erbjuda olika former av kulturutövande.