Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Filmarkivet i Grängesberg.
För att rädda den svenska smalfilmen inför framtiden startade Svenska Filminstitutet på regeringens uppdrag en nationell räddningsaktion och det nationella filmarkivet etablerades i Grängesberg.
Sedan 2002 disponerar Svenska Filminstitutet årligen fem miljoner kronor för verksamheten i Grängesberg, men det är fortfarande oklart hur det blir med Filmarkivets verksamhet i framtiden.
Som framhålls i proposition 2005/06:3 Fokus på film – en ny svensk filmpolitik befinner sig arkivet i Grängesberg i många avseenden ännu i en uppbyggnadsfas, och det är därför olyckligt, att man måste förlita sig till finansiering via den årliga statsbudgeten och inte en mera långsiktig finansiering.
Inför innevarande år beviljade Ludvika kommun, där Grängesberg ligger, dessutom 400 000 kronor i bidrag till verksamheten.
Arkivet är unikt i sitt slag och har till uppgift att samla in, vårda, bevara och tillgängliggöra icke-fiktiv film som upptagits på filmbas men inte där avsedd för biografvisning.
Genom att Filmarkivet i Grängesberg etablerades, finns nu en nationell kulturinstitution som tar hand om kulturhistorisk värdefull film, som i hög grad berättar om 1900-talets Sverige, film som annars skulle stanna i gömmorna hos föreningar, företag och privatpersoner.
Alltsedan starten har arkivet samarbetat med länsmuseer över hela landet. Detta skapar i sin tur stora möjligheter, att arkivet kan bli en positiv resurs för museerna i deras strävan att integrera den kulturhistoriskt värdefulla filmen i den regionala utställningsverksamheten. Samarbete har dessutom etablerats med högskola och universitet i syfte att få till rutiner och bedriva forskning på arkivets material. Samarbete finns även med företag och en lång rad föreningar.
På relativt kort tid har Filmarkivet i Grängesberg blivit känt över hela landet. Antalet filmer som lämnas in till arkivet är mångdubbelt större än vad arkivet med nuvarande kapacitet kan ta hand om. Det är därför av största vikt att satsningen vid arkivet fortsätter med syfte att rädda den kulturhistoriskt värdefulla filmen undan förstörelse samt att göra den tillgänglig för forskning och för allmänhet.
Det utvecklingsarbete, som omnämns i filmpropositionen, där filmer lagras digitalt i en databas för att bli tillgängliga online för forskning bör ges hög prioritet. Utvecklingsarbetet bör också leda till att film skall kunna bli tillgängligt online för allmänheten.
Etableringen i Grängesberg har bland annat i proposition angetts ha mycket stor betydelse ur såväl kulturpolitiskt som regionalpolitiskt perspektiv bland annat genom att ett 20-tal arbetstillfällen kan skapas i regionen.
Effekten kan bli att tjänster försvinner från Grängesberg, vilket går tvärt emot regeringens politik som skall gå ut på att få fler personer i arbete och inte färre.
Det är av största vikt att Filmarkivet i Grängesberg får ett fortsatt och långsiktigt stöd och att vårt svenska kulturarv bevaras.
Det finns många och viktiga arbetsuppgifter att utföra.