Motion till riksdagen
2008/09:Kr256
av Åke Sandström och Stefan Tornberg (c)

Ideella sektorns betydelse


c450

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den ideella sektorns betydelse.

Motivering

Den ideella sektorn har en utomordentligt stor betydelse för det svenska samhället. Enligt Demokratiutredningen (SOU 1999:84) finns det i Sverige cirka 200 000 ideella föreningar som tillsammans engagerar 52 procent av oss svenskar. Det är inom den ideella sektorn som en stor del av den demokratiska fostran sker.

Folkrörelserna och den ideella sektorn möter en allt starkare konkurrens om människors tid och engagemang. Under de senaste 15–20 åren har en förskjutning skett från ett ”vi-” till ett ”jag-”perspektiv i samhället, vilket innebär att det nu är svårare att engagera funktionärer.

Friluftsliv har ett egenvärde i form av omedelbar glädje av själva natur- och kulturupplevelsen och avkopplingen. Friluftslivet medför god livskvalitet och bättre hälsa, ökad miljömedvetenhet och förståelse för en hållbar förvaltning av natur- och kulturresurserna.

Friluftsliv utövas av många, är generationsöverbryggande och kräver i sig inga stora offentliga eller privata investeringar. Att ägna sig åt friluftsliv i ungdomen skapar vanor som visar sig bestå långt upp i åldrarna. I vårt biologiska arv ligger ett stort behov av både fysisk aktivitet och naturkontakt. Just friluftsliv kan tillfredsställa dessa behov.

87 procent av vår befolkning är positivt inställd till friluftsliv, och lika många anser att friluftsliv leder till ökad hälsa visar en Sifoundersökning. Vistelse i skog och mark, vandring, jakt, fiske, skidåkning och cykling är de aktiviteter som svenska folket starkast förknippar med friluftsliv.

Samtidigt vet vi att svenskarna rör sig allt mindre på arbetet, i skolan, på fritiden och på väg till och från arbete och skola. Vi är på väg att bli ett allt mer stillasittande folk och detta kan utvecklas till ett folkhälsoproblem. Friluftsliv och rörelse är emellertid inte enbart ett individuellt ansvar utan bygger även på goda samhälleliga förutsättningar.

Det är därför viktigt att samhället tar ett fortsatt ansvar för utvecklingen av den ideella sektorn i allmänhet och friluftslivet i synnerhet. Alla dessa viktiga verksamheter griper in i många politikområden och kräver därför insatser av flera samhällsaktörer på alla olika nivåer. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2008

Åke Sandström (c)

Stefan Tornberg (c)